OMILJENA SRPSKA DESTINACIJA TOTALNO UNIŠTENA! Jako nevreme odnelo žrtve i sve urnisalo! Stravični snimci sa lica mesta!

Najnovije poplave su podstakle pozive da se ovaj istorijski grad bolje zaštiti.

Venecija, poplava
Venecija, poplava, Foto: Tanjug/AP

* Istorijska bazilika Svetog Marka pretrpela je "nepopravljivu štetu"

* Ovo je drugi najveći talas plime u istoriji Venecije

Pročitajte još

* Poplave su odnele jednu žrtvu

Šteta od poplava koje su pogodile Veneciju najverovatnije će dostići nekoliko stotina miliona evra, saopštio je gradonačelnik Luiđi Brunjaro.

"Venecija je na kolenima", napisao je Brunjaro na Tviteru i dodao da je bazilika Svetog Marka pretrpela ozbiljnu štetu, kao i čitav grad, preneo je AP.

"Situacija je dramatična. Tražićemo od vlade da nam pomogne, Cena će biti visoka. Ovo je rezultat klimatskih promena", napisao je Brunjaro.

Istovremeno, nadbiskup Frančesko Moralja je na konferenciji za novinare rekao da je istorijska bazilika Svetog Marka pretrpela "nepopravljivu štetu", preneo je Rojters.

Veneciju je pogodio drugi najveći talas plime u istoriji, poplavivši istorijsku baziliku i mnoge gradske trgove i uličice.

Venecija, poplava
Venecija, poplava, Foto: Tanjug/AP

Poplave su odnele i jednu žrtvu. To je jedan 70-godišnji muškarac koji je izgubio život od strujnog udara koji je pretrpeo kada je pokušao da uključi pumpu u svojoj poplavljenoj kući, javio je AP.

Gradonačelnik Venecije je ranije izjavio da će proglasiti stanje katastrofe i upozorio na ozbiljnu štetu.

Visina vode na Trgu Svetog Marka prešla je jedan metar.

Bazilika Svetog Marka poplavljena je šesti put u 1.200 godine, od čega su se četiri poplave desile u poslednjih 20 godina, a poslednja je bila u oktobru 2018. godine.

Venecija, poplava
Venecija, poplava, Foto: Tanjug/AP

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako duboka voda teče kao reka ulicama Venecije, kao i visoki talasi koji udaraju brodove privezane kod Duždeve palate.

Gradski zvaničnici kažu da je visina talasa bila 187 centimetara, što je nešto manje od rekorda od 194 centimetra, zabeleženog 1966. godine.

Jake kiše pogodile su proteklih dana veći deo Italije, donoseći poplave, posebno na jugu zemlje, a loše vreme prognozira se i za naredne dane.

Bonus video - Požar kod Starog dvora!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi