Aušvic
Profimedia
Aušvic

Profimedia

Aušvic, Foto: Profimedia

Taj zakon, za koji je predsednik Poljske Andžej Duda ranije danas izjavio da će ga odobriti, predviđa zatvorske kazne za sugerisanja da je ta zemlja, na bilo koji način, bila saučesnik u nacističkom Holokaustu.

Kako se navodi u saopštenju Jad Vašema, tekst tog zakona ima greške i "može da dovede do izobličenja istorije zbog ograničenja koja zakon postavlja za javno izražavanje o saučesništvu delova poljskog stanovništva...u zločinima koji su se dogodili na njihovoj zemlji tokom Holokausta", prenosi AP.

Kako je Rojters prethodno preneo, Izrael je danas, nakon te izjave poljskog predsednika, izrazio nadu da će Poljska ipak imati amandmane na sporni zakon.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je u saopštenju putem Tvitera poručilo da se nada da će, pre nego što bude finalizovan, "biti moguće saglasiti se po pitanju izmena i amandmana na zakon".

AP je preneo i da je jedan od glavnih predstavnika američke Jevrejske zajednice Malkom Hunlajn takođe kritikovao ponašanje Poljske po pitanju novog zakona o Holokaustu.

"Nije kredibilno uključiti se u poricanje", rekao je on, dodajući da bi bilo bolje kada bi Poljska rekla "bilo je zlodela, mi ih priznajemo".

Kako je Duda kazao, on će od Ustavnog suda tražiti pojašnjenje zakona, koje će biti izdato nakon što zakon stupi na snagu.

Sporni zakon predviđa zatvorske kazne do tri godine za spominjanje imena "poljski kampovi smrti" i sugerisanje "javno i protiv činjenica" da su poljski narod ili država bili suucesnik u zločinima nacističke Nemačke koja je okupirala Poljsku 1939. godine.

Poljska vlada obrazložila je da je zakon neophodan kako bi se zaštitila reputacija Poljaka kao žrtava nacističke agresije, dok Izrael smatra da će zakon sprečiti pravu istinu o ulozi Poljske u nacističkim zločinima.