Li Hol
screenshoot/Twitter
Li Hol, Foto: screenshoot/Twitter

Li Hol (54) proglašen je mrtvim u 19.26 sati po lokalnom vremenu u zatvoru maksimalne sigurnosti Riverbend u Nešvilu.

Hol je 1992. osuđen na smrt zbog ubistva 22-godišnje Trejsi Krozier.

U sredu je guverner Tenesija Bil Li rekao da neće intervenisati u tom slučaju, dan nakon što je Hol preseljen u ćeliju pored komore za pogubljenje.

Hol je podneo nekoliko neuspelih pravnih prigovora pred državnim i saveznim sudovima nakon osude za namerno ubistvo i podmetanje požara 1992. godine. Vrhovni sud u Tenesiju ove je nedelje odbio njegov poslednji zahtev za odlaganje izvršenja jer je smatrao da je jedna od porotnica bila pristrana jer je bila žrtva porodičnog nasilja.

U četvrtak popodne, američki Vrhovni sud odbio je ponudu za 11-satnim odlaganjem izvršenja.

Sam je odabrao smrt na električnoj stolici

Hol je odabrao da se smrtna kazna izvrši na električnoj stolici te je tako bio četvrti osuđeni američki zatvorenik koji je na taj način pogubljen od 2018. godine. Tenesi je 2014. ponovno počeo koristiti električnu stolicu za izvršenje smrtne kazne, a koja će se koristiti ako je zatvorenik izabere ili ako smrtonosna injekcija ne bude dostupna.

Hol je zbog glaukoma izgubio vid te je u novijoj istoriji SAD-a prvi slepi osuđenik na smrt.

Poslednje reči su mu bile: "Mislim da ljudi mogu naučiti da praštaju i vole, i da učine svet boljim mestom", rekao je.

Pre pogubljenja pojeo je poslednji obrok. Po njegovoj želji dobio je čizstejk, kolutiće od luka, tortu od sira i Pepsi, saopštili su iz zatvora.

Nakon pogubljenja advokat je pročitao njegovu izjavu.

"Žao mi je zbog boli koju sam izazvao... Molim vas da mi oprostite", poručio je porodice nesretne devojke.

Prema sudskim dokumentima, Hol je polio svoju bivšu devojku Krozier benzinom i zapalio je u svom Nisan Pulsaru 1991., nakon svađe izvan kuće svoje bake. Imala je opekline po 90-posto tela, a ubrzo je umrla u bolnici.

Hol je bio 20. zatvorenik u SAD-u i treći u Tenesiju koji je pogubljen 2019. godine, prema informativnom centru za smrtnu kaznu.