Izrael
Tanjug/AP
Izrael

Tanjug/AP

Izrael, Foto: Tanjug/AP

Koji je glavni grad Izraela?

 

Prvi karantin je u Izraelu uveden krajem marta, a ukinut u maju, kada je broj novozaraženih spao ispod deset.

Međutim, u proteklih nekoliko nedelja broj novozaraženih je dostigao cifru od preko 5.000, najviše od početka pandemije.

Zvaničnici u Izraelu sada uviđaju da su mere karantina prerano ukinute i da je potrebno da ponovo stupe na snagu.

Novi karantin, koja stupa na snagu od danas, važiće tokom naredne tri nedelje.

Mere karantina poklapaju se sa početkom Roš Hašane, jevrejske Nove godine, kada se veliki broj građana okuplja na porodičnim skupovima i grupnim molitvama.

Prema novim pravilima, građani neće smeti da se kreću izvan kruga od 500 metara oko njihovih domova, izuzev u nekim slučajevima, kao što je odlazak na posao, koji će se odvijati u smanjenom kapacitetu.

Mere socijalnog distanciranja i ogranicenje broja posetilaca biće uvedeno u sinagogama, koje okupljaju veliki broj vernika za vreme jevrejskih praznika.

U Izraelu je od početka pandemije potvrđeno blizu 177.000 slučajeva zaraze korona virusa, a od posledica COVID-19 preminulo je 1.169 ljudi.

Zvaničnici u Izraelu smatraju da je do drugog talasa pandemije dovelo nedovoljno poštovanje pravila o obaveznom nošenju maski i mera distanciranja, kao i širenje zaraze u arapskim i ultra-ortodoksnim jevrejskim zajednicama i školama.

Mnogi građani Izraela za epidemiološku situaciju u zemlji krive vladu premijera Benjamina Netanjahua, zbog čega su održali proteste ispred njegove rezidencije u Jerusalimu.

Pročitajte i: