Kovid bolnica vraćena u funkciju
EPA
Kovid bolnica vraćena u funkciju

EPA

Kovid bolnica vraćena u funkciju, Foto: EPA


Proverili smo neke od njih koji su ove nedelje bili najviše deljeni.

„Lažne" brojke o umrlima?
Prvo, tu je video snimak u kom desničarski teoretičar zavera Aleks Džons naziva američke podatke o korona virusu „lažnima". Oni se koriste, tvrdi on, kako bi se zemlja držala u izolaciji i da se sabotirao pokušaj reizbora predsednika Trampa.

On tvrdi da je broj smrti od Kovida-19 pogrešan, ali radeći to on pogrešno tumači kako se te informacije beleže.

Džons tvrdi da se svako ko je pozitivan na testu za Kovid-19 u vreme smrti - bilo da je u pitanju „rak", „padobranska nesreća" ili „napad ajkule" - zavodi kao da je umro od virusa korona.

Kovid-19 se zavodi kao uzrok smrti na smrtovnici u SAD samo ako je bolest odigrala ulogu umiranju te osobe, tako da smrti u nesrećama kao što su napadi ajkule ili skok iz aviona padobranom sasvim sigurno neće biti uvršćene.

Eksperti kažu da je, ako ništa drugo, broj smrti od Kovida-19 manji od stvarnog, zbog nedovoljnog testiranja u zajednicama i smrti kod kuće koje se ne računaju.

Džons takođe tvrdi da će svako ko je ikada bio zaražen virusom korona ili običnom prehladom biti pozitivan na testu.

korona

EPA

korona, Foto: EPA

Testovi koji se trenutno naširoko koriste u SAD i na drugim mestima otkrivaju da li ste zaraženi novim virusom korona odgovornim za pandemiju.

„Dijagnostički testovi za Kovid-19 specifični su konkretno za virus SARS-CoV-2 (koji ga izaziva)", kaže doktor Džeremi Rosman, počasni viši predavač virologije na Univerzitetu u Kentu.

„Oni ne otkrivaju druge viruse korona niti otkrivaju virus prehlade (rinovirus), ili virus gripa."

Ovi testovi ne pokazuju prethodne infekcije od kojih ste se oporavili - iako naučnici vredno rade na izradi testova i za to.

Ovaj video je podeljen više hiljada puta, ali nije postavljen na glavnom nalogu Aleksa Džonsa ili njegovoj Fejsbuk stranici Infovorz, zato što su oba zabranjena na Fejsbuku.