Sajam automobila
Alo/Dejan Briza
Sajam automobila, Foto: Alo/Dejan Briza

Sajam je, pred 68. izdanje, opterećen otkazivanjem brojnih izlagača zbog prevelikih troškova najma prostora i zastarelog koncepta izložbe, a organizatori su suočeni i s najavom javnih nereda klimatskih aktivista, prenosi tportal.hr.

Zbog toga je organizator ove izuzetno dobro posećene priredbe, koja se smenjuje sa auto salonom u Parizu svake druge godine, prisiljen da pojača bezbednosne provere.

PROČITAJ JOŠ:

Nemačka policija već istražuje grupu koja sebe naziva ''Rocks in the Gearbox'' (u prevodu - kamenje u menjaču) nakon što je početkom ove sedmice više od 40 luksuznih vozila oštećeno u prodavnici automobila u Kronbergu na periferiji Frankfurta, nastavljajuci tako niz anti-auto protesta.

Uoči sajma automobila, nemačko udruženje autoindustrije, VDA, pokušalo je da umanji negativnu percepciju o automobilskoj industriji, pozivajući aktiviste za zaštitu okoline iz organizacija Grinpis i Dojče Umvelthilfe na panel raspravu 5. septembra u Berlinu, gde će zajedno s rukovodstvom Dajmlera i BMW i VDA razgovarati o klimatskoj krizi.

U saopštenju za agenciju Rojters, portparol VDA Ekehart Roter rekao je da su oni u bliskom kontaktu s bezbednosnim organima baš kao i svaki puta za vreme sajma.

Kako je istakao, kontrola ulaza biće pooštrena, s obzirom na to da može doći do spontanih nereda na sajmu.

Ekološke grupe, uključujući i spomenutu ''Rocks in the Gearbox'', pozvale su javnost da se 14. septembra pridruže protestima u Frankfurtu, što je nateralo VDA da upozori posetioce izložbe automobila da očekuju duže redove na sigurnosnim kontrolnim punktovima.

Policija u Visbadenu je saopštila da istražuje ovu grupu nakon što su u ponedeljak preuzeli odgovornost za uništavanje Jaguara, Land Rovera i Aston Martina u trgovini automobila.

Vetrobranska stakla i prozori, poklopci motora i ostali delovi limarije razbijeni su metalnim predmetima i razbijeno je dvoje staklenih vrata na trgovini automobila, rekao je portparol policije u Visbadenu.

Sin Ratka Mladića saopštio tužne vesti!

AUTOR: Alo.rs/ Agencije/ M. I. DATUM I VREME: 31.08.2019. 09:55 Darko Mladić se oglasio. Darko Mladić, Foto: Alo!/Marko Metlaš * Zdravstveno stanje bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske (VRS) generala Ratka Mladića je nepromenjeno * Mladiću je i dalje je loše, a odbrana će na statusnoj konferenciji zakazanoj za 3.

Kao opravdanje za svoje postupke prozvana grupa ekoloških aktivista rekla je da će za dve sedmice Frankfurt "opet pokrenuti propagandni šou u kojem se slavi razarajući zastareli, klimatski saobraćajni sistem".

Oni, takođe, smatraju da je zapravo reč o "profitu koji se stvara na leđima najsiromašnijih i na štetu budućih generacija" i misle da je "došlo vreme da se ubaci kamenje u menjače kapitalističke i automobilske logike profita".

U izjavi grupe ''Rocks in the Gearbox'' zatražen je detaljniji nadzor radnih uslova u srodnim industrijama, uključujući transport tereta, industriju pamuka i gume, kao i one koji se bave rudarenjem retkih prirodnih elemenata koji se koriste u proizvodnji električnih baterija i elektronici.

Ranije u avgustu, klimatski aktivisti zauzeli su železničke pruge koje su snabdevale Folksvagenovu fabriku u Volfsburgu.

BONUS VIDEO: