Tereza Mej
EPA-EFE/ANDY RAIN
Tereza Mej

EPA-EFE/ANDY RAIN

Tereza Mej, Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

"Nadamo se da će se dotična strana osloniti na realne činjenice na osnovu kojih će se o ovom pitanju diskutovati i kako će se ono rešavti", rekao je Lu.

Prema njegovim rečima, Kina pažljivo prati slučaj Skripalj, preneo je Tas s.

Britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson izjavio je ranije danas da je ohrabren "voljom prijatelja" da pokažu podršku i solidarnost nakon trovanja ruskog spijuna Sergeja Skripalja, izvestio je Rojters pozivajući se na Britansku pres asocijaciju.

Kako je AP prethodno preneo, Tilerson je u ponedeljak izjavio da trovanje Skripalja u Velikoj Britaniji "jasno dolazi od Rusije" i da će "sigurno izazvati odgovor", ali nije precizirao kakav.

On je kazao da ne zna da li je ruska vlada imala znanje o trovanju, ali da otrov nije mogao da potekne ni sa jednog drugog mesta.

Tilerson je trovanje nazvao "nečuvenim činom" i dodao da je skoro neshvatljivo da bi predstavnik neke države koristio tako opasnu supstancu na javnom mestu.

Američka agencija je prenela da je britanska premijerka Tereza Mej u ponedeljak pred britanskim parlamentom izjavila da je za trovanje Skripalja i njegove kćerke Julije "vrlo verovatno" odgovorna Moskva.

Ona je tada naglasila da je Britanija spremna da preduzme jače mere protiv Rusije.

Mej je takođe izjavila da je Skripalj otrovan vojnim nervnim agensom koji se proizvodi u Rusiji.

Kako je ranije Rojters preneo, te tvrdnje britanske premijerke, zvanična Moskva je u ponedeljak odbacila kao politički motivisane i zasnovane na provokaciji.

"To je cirkus u britanskom parlamentu. Zaključak je jasan, radi se o još jednoj medijskoj političkoj kampanji zasnovanoj na provokacijama", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Rojters.

Ona je, takođe, pozvala London da objavi rezultate istrage smrti Aleksandra Litvinjenka i Borisa Berezovskog, i drugih "koji su umrli pod misterioznim okolnostima na britanskom tlu".

Tagovi