Bitka za Sirt, Libija
Liveuamap
Bitka za Sirt, Libija

Liveuamap

Bitka za Sirt, Libija, Foto: Liveuamap

Razgovori u Ženevi, strukturirani oko foruma libijskog političkog dijaloga, odvijali su se usred snažnog međunarodnog napora da se postigne mirno rešenje građanskog rata u Libiji. Sve prethodne diplomatske inicijative su propal, navodi AP.

Učesnici u pregovorima u Ženevi dogovorili su se o mehanizmu za izbor nove vlade, o čijem je formiranju bilo reči u polemikama glavnih frakcija u zemlji.

Da li će doći do primirja u Libiji?

 

Vršilac dužosti izaslanika Ujedinjenih nacija za Libiju Stefani Vilijams rekla je na konferenciji za novinare u Ženevi da su članovi savetodavnog odbora „ispunili svoju odgovornost konstruktivnim duhom, kooperativnim naporima i velikom dozom patriotizma“.

Prema njenim rečima, sporazum predstavlja "najbolji mogući kompromis" po tom pitanju i da bi mogao dovesti do izbora prelazne vlade "za nekoliko nedelja".

Međutim, upozorila je da će i dalje biti „onih koji žele da poremete“ napore za izgradnju mira.

Libija, Tripoli, luka

Twitter/Printscreen

Libija, Tripoli, luka, Foto: Twitter/Printscreen

Savetodavni odbor je deo foruma sa 75 članova koji predstavlja sve tri glavne regije Libije.

Odbor od 18 članova predložio je da izborni kolegijum svake regije imenuje predstavnika u tročlanom predsedničkom savetu, rekla je Vilijams.

Premijera bi izabrao forum sa 75 članova. Uspešni kandidat trebalo bi da dobije 70 osto glasova.

Vilijams je rekla da će forum glasati o predloženom mehanizmu u ponedeljak, a rezultati se očekuju sledećeg dana.

libija, italija, migranti

printscreen google map

libija, Foto: printscreen google map

Prelazna vlada bila bi „privremeni jedinstveni izvršni kadar u kome bi radile libijski patriote koji žele da dele odgovornost, a ne da dele kolač“, rekla je v.d. izaslanik Ujedinjenih nacija.

SAD su pozdravile napredak i pozvale sve stranke u Libiji da "rade hitno i u dobroj nameri" na uspostavljanju privremene vlade, navodi se u saopštenju američke ambasade u Libiji.

Forum je deo napora Ujedinjenih nacija da zaustavi haos koji je progutao naftom bogatu severnoafričku državu nakon svrgavanja i ubistva diktatora Moamera Gadafija 2011. godine. Lane je postigao sporazum o održavanju predsedničkih i parlamentarnih izbora 24. decembra ove godine.

Tagovi