Jens Stoltenberg danas u Prištini
Tanjug/AP
Jens Stoltenberg danas u Prištini

Tanjug/AP

Jens Stoltenberg danas u Prištini, Foto: Tanjug/AP

„Takvog obećanja nije bilo“, izjavio je Stoltenberg tokom nastupa u Istraživačkom institutu u Sidneju.

Prema njegovim rečima — da je NATO dao takvo obećanje, zemlje-članice bi morale da održe sastanak i da to odobre.

„Ja mogu apsolutno da vam garantujem da takvog sastanka nikada nije bilo. Odluke u NATO se donose konsenzusom, zbog toga takvih obećanja Rusiji nije bilo“, rekao je Stoltenberg.

On je, takođe, negirao da su takva obećanja davale Sjedinjene Američke Države.

PROČITAJ JOŠ:

„To bi bilo apsolutno neprihvatljivo… To bi stvorilo ideju da velike države imaju pravo da odlučuju šta treba da rade male zemlje“, dodao je generalni sekretar NATO.

Ruska strana smatra da širenje NATO na Istok protivreči ranije dobijenim garancijama od lidera zapadnih zemalja. Moskva navodi da će reagovati srazmerno na agresivne poteze NATO, kao i da oni koji teže uključenju Ukrajine ili Gruzije u sastav Alijanse — treba da razmisle o posledicama takve neodgovorne politike.

Stoltenberg: Rusija kriva za propast Sporazuma o raketama

Stoltenberg je optužio Rusiju da ne poštuje pravila i norme i da je to dovelo do propasti Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima — nove ruske rakete su mobilne, teško ih je otkriti, vreme za upozorenje na napad je smanjeno na nekoliko minuta, čime je snižen prag upotrebe nuklearnog oružja u oružanom sukobu.

„To svet čini manje bezbednim za sve nas“, izjavio je Stoltenberg.

On je dodao da „poslednjih godina Rusija pokazuje model destabilizujućeg ponašanja“. Ponovo je rekao da je Rusija „anektirala Krim“, kao i da nastavlja da „destabilizuje istočnu Ukrajinu i da pokušava da se meša u unutrašnje političke procese u zemljama NATO“.

Stoltenberg je ponovio da NATO vidi tri globalna izazova za svoju bezbednost, a to su: jačanje suparništva među velikim državama, međunarodni terorizam i pretnje u sajber-prostoru.

Haradinaj u suzama! Ubijena majka, stravičan zločin u Prizrenu! (FOTO)

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 07.08.2019. 12:19 Dielza je obaveštenje o tome da joj je majka ubijena podelila preko društvenih mreža. najnovija vest, alo, vest, Foto: Alo Sinoć oko 23 sata u Prizrenu stariji muškarac ubio je svoju suprugu, posle svađe.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je prestao da važi 2. avgusta, na inicijativu SAD. Istog dana je Pentagon saopštio da će SAD početi da izrađuju rakete srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja, sa nenuklearnim punjenjem, koje su ranije bile zabranjene Sporazumom.

Početkom ove godine Vašington je objavio da jednostrano istupa iz Sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe.

Kamen spoticanja je ruska raketa 9M729, koja je u sastavu kompleksa „Iskander M“.

SAD tvrde da je njen maksimalni domet veći od 500 kilometara, što nije u skladu sa Sporazumom. Rusija odbacuje te optužbe, a raketu je prikazala inostranim vojnim atašeima. Predstavnici SAD i NATO nisu došli na tu prezentaciju.

Početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin je potpisao zakon o prekidu Sporazuma.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (3)

miško

07.08.2019 21:59

interesantno bi bilo oceniti sličnosti i razlike u povodima pohoda na istok Napoleona i Hitlera u odnosu na širenje NATO-a na istok danas!

ObicnaBaba

07.08.2019 23:21

e kad nesto kaze nato to je kao munjom u kamenu, ni sami ne veruju sta pricaju okolo, niko to ne slusa, ljudi gledaju sta rade a ocigledno je i zasto

milovan

08.08.2019 00:27

Ovaj je lud ko struja. Laze i ni da trepne.Gde ih samo uce da tako lazu.A ipak im nitko neveruje. Procitana knjiga.