Izabran novi državni sekretar SAD

Američki Senat je velikom većinom potvrdio imenovanje Entonija Blinkena za šefa američke diplomatije, šest dana posle inauguracije novog predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Entoni Blinken
Entoni Blinken, Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

Novi državni sekretar dobio je 78 glasova za i 22 glasa protiv, što je mnogo bolji rezultat od njegovih prethodnika Reksa Tilersona (56 glasova) i Majkla Pompea (57 glasova).

Mnogi republikanci su glasali za Blinkena.

Bliken je prošle nedelje tokom razgovora u Senatu obećao da će „oživeti“ saveze koji su ugroženi za vreme prethodnog američkog predsednika Donalda Trampa i da će vratiti SAD na „prvu liniju“ posle unilateralizma i podele koje je zastupala bivša američka diplomatije.

Novi američki državni sekretar je pridobio simpatije republikanaca, pošto je rekao da je Tramp „s pravom zauzeo čvršći stav prema Kini“.

Klintonov i Obamin kadar

Svoju političku karijeru Blinken je otpočeo u Stejt departmentu još za vreme Bila Klintona, kome je pisao govore. Bio je između ostalog član saveta za nacionalnu bezbednost (1994–2001), specijalni asistent predsednika za strateška planiranja (1999-2001), direktor sektora za odnose sa Evropom i Kanadom.

Blinken je podržao invaziju na Irak 2003. godine, a kasnijih godina se zajedno sa Bajdenom zalagao u Senatu da se u Iraku uspostave tri nezavisna regiona podeljena po etničkom i verskom ključu. Taj predlog je odbijen u Americi, kao i u Iraku.

U administraciji Baraka Obame bio je zamenik pomoćnika predsednika, a kasnije savetnik za nacionalnu bezbednost tada potpredsednika Bajdena, sa kojim sarađuje bezmalo dvadeset godina. Na toj poziciji bio je važna karika u kreiranju američke politike prema Afganistanu, Pakistanu, ali i definisanju komplikovanog nuklearnog programa Irana.

Zanimljivo je da se Blinken nalazi na čuvenoj fotografiji Pita Souze iz 2011, u kojoj vodeći ljudi Bele kuće, na čelu sa Obamom, Hilari Klinton i Bajdenom, u enigmatičnoj „situation“ sobi, uživo dobijaju podatke o operaciji „Neptunovo koplje“, koja je dovela da likvidiranja Osame Bin Ladena. Tada je Blinken izjavio da „nikada nije video hrabriju lidersku odluku“.

Povezane vesti

 • Korisnik: dakse
  27/01/2021 - 14:59
  Pa eto izabran je, pa kao delao i cinio tako mu se vratilo stostruko i dobrp o zlo.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi