Pentagon
AP/Charles Dharapak
Pentagon

AP/Charles Dharapak

Pentagon, Foto: AP/Charles Dharapak

Vojna prednost Sjedinjenih Američkih Država u svetu je potkopana, dok Rusija i Kina jačaju svoje kapacitete u ovoj oblasti, izjavio je na saslušanju u Predstavničkom domu američkog Kongresa predsedavajući Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili.

Kako je naveo predstavnik Pentagona, u ovom trenutku američka vojska je i dalje spremna da pruži vojno obuzdavanje i zaštiti zemlju od napada, podrži saveznike i vodi rat sa svakim potencijalnim protivnikom.

„Međutim, naša konkurentska prednost je potkopana i niko ne treba da sumnja u to. Kina i Rusija jačaju svoje vojne potencijale kako bi nadmašile SAD i njihove saveznike i obezbedile svoj uticaj u celom svetu“, priznao je Mili.

Ranije je američki ministar odbrane Mark Esper u pisanoj izjavi Predstavničkom domu izjavio da je Vašington zabrinut težnjom Rusije za dominacijom. Prema njegovim rečima, nedavna demonstracija hipersoničnog oružja „potvrđuje strahove od rastućeg vojnog potencijala (Moskve).

Ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov je na svečanom prijemu povodom Dana branioca Otadžbine ranije izjavio da Rusija ne želi trku u naoružanju niti vojnu dominaciju, ali njene oružane snage predstavljaju važan faktor za međunarodnu bezbednost.

Komentari (2)

Dragan

27.02.2020 08:56

Америка и западни свет су на издисају и пуни декадентности, окренути се будућноси а будућност је на истоку. Након војне преднсти следећа на еду је економска предост и када се она оствари Америка ће бити само ружна пошлост у историји планете.

Bole

27.02.2020 15:04

Ha ha ha ha ha... Pa ko ovde dominira svetom, a ko se plasi da ga drugi ne sustignu i prestignu?