Pucnjava Italija
EPA-EFE/GUIDO PICCHIO
Pucnjava Italija

EPA-EFE/GUIDO PICCHIO

Hitna odmah reagovala, Foto: EPA-EFE/Gudio Picchio

Najmanje šest afričkih migranata su danas povređeni kada je muškarac pucao na prolaznike u gradu Mačerata u centralnoj Italiji, u napadu koji bi mogao biti rasno motivisan, javili su lokalni mediji. Napadač ubrzo uhapšen.

Gradonačelnik Mačerate je apelovao na stanovnike da ostanu u kućama.

"Ostanite u kućama do daljeg. U gradu je naoružani muškarac koji iz kola puca po ulici", naveo je on u saopštenju na Fejsbuku.

Nekoliko medija je javilo da su pucnji ispaljeni iz auta koji je prošao kroz centar, a državna televizija RAI prenela je da se činilo da je napadač ciljao u crnce na ulici.

Ovaj incident je usledio samo nekoliko dana nakon što je otkriveno telo jedne 18-godišnje Italijanke koje je isečeno i sakriveno u dva kofera. U vezi sa tim slučajem uhapšen je nigerijski migrant, prenosi Rojters.

Propali političar, delovao sam

Ministar unutrašnjih poslova Italije Marko Miniti rekao je da je počinilac današnjeg napada u kojem je poginulo šestoro migranata ogrezao u "rasnoj mržnji" i u prošlosti je bio povezan sa neonacistima i neofašistima. Miniti je novinarima rekao da je počinilac napada u gradu Mačerata, Luka Tirani, delovao sam, ali da je napad unapred isplaniran, prenosi AP. Ministar je podsetio da Tirani nije imao uspeha na lokalnim izborima sa svojom antimigrantskom partijom Severna liga.

Uhapšen je Luka Traini (28), koji je prošle godine je bio neuspešni kandidat antiimigrantske Severne lige na opštinskim izborima u obližnjem gradicu Koridoniji, objavili su lokalni zvaničnici, prenosi AP.

Koridonija se, prema podacima s interneta, do 1931. godine zvala Pauzula, a novo ime joj je dao lično fašistički vođa Benito Musolini.

Gradonačelnik Mačerate Romano Karančini saopštio je prethodno da je u pucnjavi ranjeno šet afričkih imigranata, od kojih jedna osoba ima povrede opasne po život, a visoka zvaničnica Demokratske partije (PD) Debora Serakjani objavila je da uhapšeni napadač tokom napada na prolaznike pucao i lokalno sedište te stranke u Mačerati.

"Ludak koji je pucao na nenaoružane građane i sedište PD član je Severne lige koji je bio njihov kandidat na opštinskim izborima 2017. godine", navela je Serakjanijeva, predsednica regiona Friuli-Venecija đulija i zamenica generalnog sekretara PD i bivšeg premijera Italije Matea Rencija, prenosi Ansa.

Gradonačelnik Karančini kazao je televizijskoj stanici "Skaj TG24" da je ranjeno pet muškaraca i jedna žena, prenosi AP.

Navodi se da napadač, 28-godišnji Italijan, nije imao krivični dosije, kao i da motiv pucnjave za sada nije poznat, ali da se ona desila samo nekoliko dana nakon što je u Mačerati pronađeno raskomadano telo italijanske tinejdžerke od 18 godina, sakriveno u dva kofera, za čije ubistvo je osumnjičen 29-godišnji nigerijski imigrant Inosent Osegale.

AP navodi da je Karančini potvrdio da su sve žrtve pucnjave bili crne puti.

"Blizina ova dva događaja čini da pomislite da postoji veza", rekao je gradonačelnik.

Prethodno je već objavljeno da bi napad mogao da bude rasno motivisan i da je policija saopštila da je priveden osumnjičeni za pucnjavu.

Karančini je putem društvenih mreža apelovao na stanovnike da ostanu u kućama.

"Ostanite u kućama do daljeg. U gradu je naoružani muškarac koji iz automobila puca po ulici", naveo je on u vreme izlaska vesti o napadu, preneo je Rojters.

AP podseća da Italijani 4. marta na parlamentarnim izborima biraju novu vladu. Na njima će Severna liga pod vođstvom Matea Salvinija, koji da bi privukao veću podršku iz cele Italije stranki u kampanji izbacio pridev "severna", nastupiti u okviru koalicije desnog centra zajedno sa strankama Forca Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija i Frateli d'Italija (Braća Italije) bivše Berluskonijeve ministarke Đorđe Meloni, a konkurenti su u velikoj meri podeljeni Rencijev PD i populistički Pokret pet zvezdica.