NAKON EVIDENCIJE DA JE 1.500 PREMINULIH OD KORONE, LEKARIMA NEŠTO ZAPALO ZA OKO Italijani u kartonima pacijenata primetili šta je razlika između života i smrti

Visoki Institut za zdravstvo (ISS), uradio je analizu smrtnosti u Italiji na osnovu 1.500 medicinskih kartona osoba koje su preminule od koronavirusa, što je samo deo od ukupno 16 hiljada umrlih u Italiji, ali se uzorak sa naučne tačke može smatrati reprezentativnim.

Korona
Foto: Tanjug/AP

Analiza koju je predstavio predsednik Silvio Brusaferro pokazala je da oboleli umiru dve do pet sedmica nakon zaraze, da je reč uglavnom o osobama iznad 70 godina, da je prosečna starost umrlih 80 godina, da virus pogađa više muškarce, jer je od ukupno zaraženih čiji su kartoni obuhvaćeni analizom, preminulo 32 odsto žena.

Analiza je pokazala i da su ljudi koji su patili od drugih obolenja više izloženi riziku od smrtnosti: 63% umrlih je imalo više od tri patologije".

Brusafero je skrenuo pažnju na podatak da smrt nastupa dve do pet sedmica nakon zaraze, što znači da postoji relativno dug tok bolesti i da je to, kako on vidi, i jedan od razloga zašto i dalje u Italiji beleži veliki broj smrtnih slučajeva.

Urađena analiza potvrđuje da su osobe iznad 70 godina starosti oni koji su najviše stradali.

U nizu italijanskih gradova pokrenute su istrage zbog visokog procenta smrtnosti u staračkim domovima.

Samo u regiji Ligurija u 230 staračkih domova 800 osoba je umrlo, najviše stanara domova, ali i osoblja koje ih opslužuje.

Prvi nalazi pokazuju da su uzroci ovako visoke smrtnosti bili “nepažnja, površnost, i propusti u upravljanju zdravstvenim ustanovama u kojima su starije osobe umirale masovno, usled širenja virusa”.

Inače u Italiji širenje zaraze koronavirusom opada, što potvrđuju svakodnevno brojevi, ali smanjenje je veoma sporo, upozorava šef civilne zastite Anđelo Boreli.

U poslednja 24 sata zabeleženo je 1. 396 novozaraženih, a ukupan broj trenutno pozitivnih na coronavirus u celoj Italiji je 98. 273.

U poslednja 24 časa umrlo je 570 osoba, od toga 300 u Lombardiji.

Opada i broj hospitalizovanih, kao i pacijenata u odelenjima intenzivne njege, sada ih je ukupno 3.497. U odnosu na predhodni dan izlečeno je 1.985. Od početka epidemije do sada ukupno 30.000 pazijenata je izlečeno.

"Generalnog imamo razloga za blagi optimizam, brojevi opadaju zahvljujući poštovanju rigoroznih mera , ali još uvek se ne smemo opustiti", rekao je.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi