Italijani imaju probleme u dostavi Fajzerove vakcine

Italijanska vlada ispituje mogućnosti pokretanja zakonske odgovornosti američkog proizvođača vakcine Fajzer-Biontek, zbog jednostrane odluke o smanjenju količine isporučenih vakcina protiv kovida19, piše list “Il Fato Kotidijano”.

Vakcina Fajzer
Vakcina Fajzer, Foto: Tanjug/AP

Umesto dogovorene količine od pola miliona doza sedmično, proizvođač već drugu nedelju za redom isporučuje Italiji drastično smanjenu količinu leka, što dovodi u pitanje vladin plan masovne imunizacije stanovništva.

List citira dokumente nemačkog ministarstva za zdravstvo u kome se postavlja pitanje, i daje delimičano objašnjenje, kako to da proizvođač Fajzera snabdeva redovno američko tržiste, a istovremeno ne ispunjava svoje obaveze prema Evropi.

Nemački dokumenat, podseća da je, sada već bivsi američki predsednik Donald Trmp, proklamovao politiku “Amerika na prvom mestu”, što u slučaju vakcinacije znači da prioritet u dostavi vakcina imaju američki građani.

I zbog toga proizvodni kapaciteti vakcina Fajzer-Bionteka i Moderne u Evropi moraju da lek isporučuju ne samo zemljama EU, već i ostatku sveta.

Kod prvog kašnjenja u isporuci dogovorenih količina vakcina, američki proizvođač je tvrdio da je do zastoja došlo jer “proširuje svoje proizvodne kapacitete”, a najnovije objašnjene je “da se ugovorene količine vakcina odnose na ampule, a ne na broj vakcina”.

Prvobitno je iz jedne ampule pravljeno 5, a zatim je odlučeno da se moze “izvući” 6 doza vakcina.

Ugovor o nabavci vakcine Fajzer-Biontek je potpisan na nivou Evropske unije, za sve njene zemlje članice, a detalji tog ugovora su proglašeni tajnom.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi