Italija
EPA
Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Stručnjaci koji prate širenje epidemije koronavirusa u Italiji tvrde da postoje čvrsti dokazi da je broj zaraženih deset puta veći od broja koji se zvanično saopštava na dnevnim konferencijama za medije, i da on dostiže cifru od oko 600 hiljada. Niko ne krije podatke, već Civilna zaštita raspolaže i saopštava brojeve samo na osnovu broja onih koji su testirani na virus.

Mediji objavljuju ankete sa ljudima u supermerkatima, a poruka je da se "strah pretvorio u ljutnju".

U supermarketima ima dovoljno hrane, ali mnogi ljudi, koji su se već ranije borili da sastave kraj s krajem, nemaju novaca da to plate. Takođe građani javljaju da su pojedini veliki distributori hrane povećali cene.

"Gladni smo", sve češće se čuje od ljudi koji su ostali bez posla i bez para. Neko od njih plače, neko šapuće, a oni besni pokušavaju da uzmu hranu u supermarketima, a da ne plate.

"Nisam ja kriv što sam zaključan u kući, što sam ostao bez posla. Ako Italijani više nemaju novca za prehranu svoje dece, napašće supermarkete kako bi dobili hranu. Oni će napraviti revoluciju", poručuje jedan ljutiti građanin u videu koji se vrlo brzo priširio društvenim mrežama.

Supermarket u Palermu bio je na udaru dvadesetak porodica koje su napunile kolica sa robom i pokušale da izađu, a da ne plate. Intervenisala je policija.

"Pitajte ih sada zašto više ne pevaju sa balkona", poručuje novinar koji je izveštavao o incidentu.

Protesti za sada još nisu masovni, ali je jasno da će država ubrzo morati i ovome da povede računa. Mere koje su do sada donesene za ublažavanje ekonomske strane krize kasne.

Ovim raskorakom u broju testiranih i stvarno zaraženih (a ne testiranih) može se objasniti cinjenica zašto je u Italiji, prema zvničnim podacima, smrtnost od koronavirusa tako visoka - 24. marta 2020. godine, smrtnost je bila je blizu 10% u Italiji, dok je u drugim zemljama između 1 i dva procenta, u Kini je smrtnost bila 4%, a Nemačkoj tek 0,5%.

Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Vlada priprema novi dekret, i prema dostupnim informacijama karantin se produžava za najmanje još dve sedmice po prestanku sadašnje odluke vlade koja je na snazi do 3. aprila.

Stručnjaci upozoravaju da će možda trebati sedmice, a moguće i nekoliko meseci kako bi se vratilo u normalan život.

"Sa matematičkog stanovišta moguće je verovati da ce epidemija koronavirusa biti zaustavljena samo kad je vrijednost R0 (nula-nula, indeks zaraznosti) manja od 1. To znači da će biti potrebno doći do trenutka kada svaki zaraženi pojedinac ne zarazi ni jednu drugu osobu. I ovo je već dovoljno da shvatimo koliko dug put još može biti", kaze Franko Locateli.

Po drugi put od kako je počela epidemija koronavirusa naciji se obratio Italijanski predsednik Serđo Matarela.

Prvo se zahvalio onima koji su u "ovoj tužnoj stranici naše istorije" u prvom redu borbe protiv epidemije: zdravstvenim radnicima, lekarima, medicinskim sestrama, službama za provođenje zakona. Pozvao je stanovnistvo na "koheziju i socijalno jedinstvo".

A od Evrope, zatražio je "solidarnost" u ovim dramatičnim uslovima sa kojima se suočava nas kontinent.

"Nadam se da ce svi u potpunosti razumeti, pre nego što bude kasno, ozbiljnost pretnje Evropi. Potrebna nam je solidarnost. Neophodne su daljnje zajedničke inicijative, što pre prevazići stare sheme koje za sada, nisu dovoljne niti adekvatne", porucio je predsednik Matarela.

Velike simpatije javnosti izazvao je nezvanični deo snimljene poruke. Naime neko iz ekipe predsednika je primetio da mu čuperak kose strči, na sto je Matarella odgovorio da i on, kao i drugi, u ovoj situaciji ne može kod svog frizera.

Komentari (1)

branka met

28.03.2020 17:32

UŽAS! Da li je moguće da EU ovo radi Italijanima. Otimaju im lekove i sanitetski materijal i ne pomažu svojoj članici hranom i novcem. Pa, čemu služi unija, na kojim temeljima su države ušle u uniju, čemu udruživanje država, gde je empatija, elementarna ljudskost, zar ne dele članice unije istu sudbinu, ... ? Da li su se zemlje udružile samo zato da svojim članarinama i novčanim izdvajanjima izdržavaju ogroman birokratski aparat koji im ništa ne daje zauzvrat? Još jednom UŽAS!