Vakcina
Rina
Vakcina

Rina

Vakcina, Foto: Rina

U emisiji prikazanoj na stranoj televiziji, italijanski novinar je govorio o člancima koje je video o Srbiji, izboru vakcina i vakcinaciji stranaca i došao u Beograd. Kaže da je u Srbiji više od 30% stanovništva primilo prvu dozu, a prosek za EU i Italiju je 14%. Pošto Srbija nije u EU, kupovala je vakcine iz celog sveta, a ne samo sa dogovorenim proizvođačima kao EU. Jednostavna i brza prijava vrši se onlajn, lako i uz pomoć onlajn prevodioca  za strance.

Novinar kaže da mnogi Srbiju zovu Mekom za vakcine. Pričao je o vakcinaciji medicinskih radnika iz okolnih zemalja i da se od stranaca najviše njih prijavilo iz Italije i Austrije. U Italiji i dalje vakcinišu ljude starije od 80 godina, dok se u Srbiji uveliko vakcinišu i mlađi građani.

Na Sajmu se dnevno vakciniše oko 7.800 ljudi, a u najvećem centru za vakcinaciju u Milanu samo oko 450. Srbija, sa 10 puta manje stanovnika, vakcinisala je duplo više građana od Italije. U Srbiji ljudi mogu da biraju vakcine, dok u Italiji nema dovoljno vakcina.

Ovaj italijanski novinar je objasnio da se nakon vakcinacije na Sajmu sačeka oko 15 minuta da bi se videlo ima li neželjenih reakcija, koje su u svakom slučaju retke.

Na kraju je rekao da su u Italiji objavili da bi trebalo da se imunitet stada dostigne u februaru 2022., a u Srbiji se to očekuje krajem juna ili jula ove godine.