Marija Zaharova
Tanjug/Zoran Žestić
Marija Zaharova

Tanjug/Zoran Žestić

Marija Zaharova, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

* Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o moždanoj smrti NATO odražava istinu, napisala je Marija Zaharova

* To je jasna definicija trenutne situacije NATO", navela je Zaharova

* Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO na samrti

Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o moždanoj smrti NATO odražava istinu, napisala je danas na Fejsbuku portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Koliko je to tačno. Izjava odražava istinu. To je jasna definicija trenutne situacije NATO", navela je Zaharova, preneo je TASS.

"Šta tačno Evropa može da uradi za kontrolu svoje sudbine? U 20. veku imala je dva rata, u 19. veku i pre toga beskonačni broj lokalnih ratova, kao i aktivnosti na širenju ideja uz pomoć koplja i mača", dodala je ona.

Procesi koji su nastali nakon potpisivanja 14 tačaka Vudra Vilsona, koji su evoluirali tokom Drugog svetskog rata i razvili se u ekonomsku i političku integraciju Evrope, pomogli su da se izađe na kraj sa glavnim zadacima da se zaustave beskonačne evropske podele, navela je Zahrova.

PROČITAJTE JOŠ:

 

"Oni su, takođe, doveli i do krize identiteta i razvoja", zaključila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski "Ekonomist" da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Makron je upozorio članice evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Evropa se nalazi na ivici ponora", kazao je Makron.

On je dodao da Evropa mora da počne da strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili.

U protivnom Evropa više neće kontrolisati vlastitu sudbinu, rekao je Makron, preneo je Index.hr.

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"