Donald Tramp
EPA / Shawn Tewn
Donald Tramp

EPA / Shawn Tewn

Donald Tramp, Foto: EPA / Shawn Tewn

Sve je počelo tako što je mesto ispred te crkve bilo namenjeno za deo kampanje Donalda Trampa koji je tu trebalo da se fotografiše, za izbore koji će se održati 3. novembra ove godine.

Sveštenik, koji je rekao da je u to vreme nosio svoju sveštenu odeću, opisao je kako je policija prekršila propise crkve i počela da prska suzavac.

- Policija u svojoj opremi za nemire sa svojim crnim štitnicima je uletela i demonstrante počela da gura prema dvorištu Trga Lafajeta u Svetom Ivanu - rekao je Gerbasi.

Naveo je da nije svestan razloga za nasilno proterivanje sve dok predsednik nije započeo fotografisanje, tokom kog je držao Bibliju ne trudeći se da uđe u samu crkvu.

- To je ono što je trebalo: Očistiti taj popločani deo dvorišta kako bi čovek mogao da stoji ispred zgrade sa Biblijom - rekla je.

Uprkos činjenici da je 7.00 h. Policijska sat još nije započela, policija je rasporedila suzavac i bljeskalice kako bi uklonila demonstrante koji su održali mirnu demonstraciju protiv policijske brutalnosti u blizini usled smrti Georgea Floida.

Pre dolaska, predsednik je održao govor o ubistvu Flojda od strane policajca, ali je u velikoj meri bio fokusiran na pretnju demonstranata vojnom akcijom.

Zatim se nenajavljeno zaputio u crkvu, navodno zbog toga što ga je uznemirila vest o njemu kako se skrivao u Beloj kući tokom vikenda i kako nije želeo da bude viđen napolju.