Islamisti
Screenshot YouTube
Prpadnici ISIS

Profimedia

Prpadnici ISIS, Foto: Profimedia

Vojni izvor iz Damaska je izjavio da je Islamska država nedavno pojačala svoje operacije u centralnoj Siriji, ciljajući sirijsku vojsku na ključnom autoputu između gradova Al-Sukne i Palmire.

Prema izvoru, zasede i napadi Islamske države u centralnoj Siriji su dobro koordinirani i dokaz da teroristička grupa poseduje sposobnost da napravi pustoš unutar zemlje.

Pročitajte još:

U maju je sirijska vojska pretrpela više od 100 žrtava u napadima Islamske države u centralnoj Siriji. Međutim, čini se da bi žrtve u junu mogle biti veće od majskih, jer je sirijska vojska već izgubila nekoliko vojnika posle napada terorističke grupe.

Sa tekućom bitkom u severozapadnoj Siriji koja je preokupirala mnoge jedinice sirijske vojske, postoji ozbiljna zabrinutost da Islamska država iskoristiti situaciju i pokrene masovni napad na vladine snage.

Palmira

Profimedia

Procenjuje se da Islamska država ima između 2.000-3.000 boraca u regiji Badija al-Šam u centralnoj i istočnoj Siriji; što daje terorističkoj grupi više nego dovoljno boraca da preuzmu veliki deo ove pustinjske regije.

Ako se to dogodi, sirijska vojska može biti prisiljena da zaustavi svoje operacije u severozapadnoj Siriji kako bi zaustavila napredovanje Islamske države.