iran
Shutterstock
iran

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Smetnje izazivaju strah da bi Iran mogao ponovo u potpunosti da isključi internet, kao što je to činio tokom ekonomskih protesta u novembru.

Čini se da je internet stranica Wikipedije na farsi jeziku "srušena" u Iranu, nakon što je bliski prijatelj vrhovnog lidera zemlje preminuo od korona virusa, saopštila je aktivistička grupa.

Grupa NetBlocks, nevladina organizacija za monitoring sajber bezbednosti, povezala je smrt člana Saveta za svrsishodnost Mohameda Mirmohamadija sa "rušenjem", iako iranski zvaničnici i njeni državni mediji nisu to odmah priznali, preneo je AP.

Vlasti se suočavaju sa sve većom kritikom iranske javnosti zbog epidemije iz zabrinutosti da je broj slučajeva zaraženih virusom možda veći nego što je trenutno prijavljeno, navela je agencija.

NetBloks je naveo da ometanje pristupa Wikipediji na farsiju postoji širom zemlje i to istim mehanizmom koji se koristi za blokiranje Twittera i Facebook-a. Te dve društvene mreže su zabranjene od osporavanih iranskih predsedničkih izbora 2009. i protesta Zelenog pokreta.

Smetnje izazivaju strah da bi Iran mogao ponovo u potpunosti da isključi internet, kao što je to činio nedelju dana tokom ekonomskih protesta u novembru.

Iran je zasebno stvorio sopstvenu takozvanu "halal" mrežu veb stranica koje je odobrila vlada.