Severna Irska
EPA
Severna Irska

EPA

Severna Irska, Foto: EPA

Premijer Irske Majkl Martin rekao je da nema dokaza da je novi soj, koji je izolovala susedna Britanija, stigao do Irske, ali da je najsigurnija pretpostavka da jeste, prenosi Rojters.

"Na nesreću u poslednjih nedelju dana zabeležili smo izuzetan rast virusa. To je isti obrazac koji smo videli u Britaniji i širom Evrope", rekao je premijer na konferenciji za novinare.

Porodice će proslaviti Božić koji im je premijer obećao pre mesec dana, tako što će tri domaćinstva moći da se druže, a što su znatno manja ograničenja nego u mnogim drugim zemljama. Međutim, druženje u domovima biće smanjeno na dva domaćinstva uoči dočeka Nove godine i zabranjeno nakon toga.

Da li poštujete mere protiv korone?

 

Irski ugostiteljski sektor i pojedine trgovine koje će biti zatvorene od 24. decembra trebalo bi da računaju da će biti zatvorene najmanje do kraja februara, rekao je zamenik premijera zemlje Leo Varadkar, uz ponovni poziv starijim ljudima da se ćuvaju.

Kako je naveo, vrlo je verovatno da će se narednih dana, a posebno tokom Božića, mlađi ljudi koji su se družili i koji su možda nosioci virusa mešati sa starijim ljudima tokom Božića.

"A to je recept za katastrofu", poručio je Varadkar.

Irska ima jednu od najnižih stopa zaražavanja u Evropi, nakon što je početkom oktobra zatvorila prodavnice, barove i restorane.

Za razliku od većeg dela Evrope, oni su uglavnom ponovo bili otvoreni tokom decembarskih intenzivnih kupovina.

Međutim, novi slučajevi su sada porasli na 10 odsto u odnosu na broj testiranih, što primorava vladu da uvede strožije mere.

Pročitajte još: