Iran
EPA
Iran

EPA

Iran, Foto: EPA

Prema izveštaju iranske televizije, u godišnjoj vežbi učestvuju jedinice komandosa i pešadija iz vazdušno desantnih jedinica, zajedno sa borbenim avionima, helikopterima i vojnim transportnim avionima, a komandant iranske vojske general Abdulrahim Musavi nadgleda vežbu, naveo je AP.

Snage iranske Revolucionarne garde su u subotu održale manevre lansiraranjem balističkih raketa na simulirani neprijateljski cilj u Indijskom okeanu.

Iran

EPA

Iran, Foto: EPA

Na snimku koji je tada prikazala iranska televizija videlo se kako dve rakete pogađaju u metu koju je iranska državna televizija opisala kao „simulirani neprijateljski brod“ na udaljenosti od 1.800 kilometara.

Tokom ranije faze vežbe, dan pre toga, snage Revolucionarne garde lansirale su više balističkih raketa zemlja-zemlja protiv simuliranih neprijateljskih baza, a raspoređivani su i dronovi koji su nosili bombe.

Iran

EPA

Iran, Foto: EPA

Vežbe se održavaju u trenutku povećane napetosti zbog nuklearnog programa Teherana i pojačanih pritisaka američke administracije na tu zemlju.

Tokom poslednjih dana mandata predsednika SAD Donalda Trampa , Iran je nedavno zaplenio južnokorejski tanker i nastavio da obogaćuje uranijum u cilju proizvodnje oružja, dok su SAD u region poslale bombardere B-52, nosač aviona US S Nimic i nuklearnu podmornicu.

Iran

EPA

Iran, Foto: EPA

Poslednjih nedelja Iran intenzivira svoje vojne vežbe, čime zemlja pokušava da izvrši pritisak na izabranog predsednika Džoa Bajdena zbog nuklearnog sporazuma, za koji je on najavio da bi ga SAD mogle ponovo prihvatiti, navodi agencija.