Ubistvo, fizičar, Iran
DEFENCE MINISTRY OFFICE / HANDO
Ubistvo, fizičar, Iran

DEFENCE MINISTRY OFFICE / HANDO

Ubistvo, fizičar, Iran, Foto:EPA/ DEFENCE MINISTRY OFFICE / HANDO

- Bez sumnje, Iran će odgovoriti kriminalcima koji su oduzeli život Mohsenu Fahrizadu - rekao je Kamal Harazi, koji je ujedno i šef strateškog veća pri ministarstvu spoljnih poslova, preneo je Rojters.

Fahrizad, koga su zapadne zemlje i Izrael nazivale šefom iranskog nuklearnog programa za oružje, je ubijen u zasedi u predgrađu Teherana u petak, dok se vozio automobilnom u pratnji telohranitelja.

Pročitajte još:

Pojedine iranske verske i vojne vođe su optužile višedecenijskog neprijatelja, Izrael, da stoji iza ubistva, dodaje Rojters.

Iran je i ranije optuživao Izrael za ubistvo nekoliko iranskih nuklearnih naučnika, počev od 2010. godine.

Iz kabineta premijera Izraela Benjamina Netanjahua su danas odbili da komentarišu ubistvo, a u subotu je Zaći Hanegbi, član Likuda i ministar u vladi, rekao da ne zna ko je ubio naučnika.

Iran

Epa/ABEDIN TAHERKENAREH

Iran, Foto: Epa/ABEDIN TAHERKENAREH

Novine Kajan dejli, čijeg je urednika postavio Vrhovni vođa Ali Hamnej, pozvao je na napad na luku Haifa, ukoliko se tvrdnje o umešanosti Izraela ispostave tačnim.

- Napad bi trebalo izvesti takvom silinom da, osim uništavanja objekata, trebalo bi izazvati i velike ljudske žrtve - napisao je urednik Sadola Zarej u kolumni.

Rojters dodaje da su iranski zvaničnici svesni političkih i vojnih posledica ukoliko napadnu Izrael, a takođe bi takav akt zakomplikovao napor izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da poboljša odnose sa Iranom kada bude preuzeo funkciju 20. januara.

Pročitajte još:

 

Tagovi