Irak
Tanjug/AP
Irak

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Jedno dete je povređeno i 6 kuća je oštećeno kada su granate greškom pale na selo u provinciji Istočni Azerbejdžan u Iranu, usred tekućih sukoba između Jermenije i Azerbejdžana u regionu Nagorno-Karabah.

Pročitajte još:

Raketa je pala unutar Irana kao rezultat sukoba između Jermenije i Azerbejdžana.

Danas je iranska studentska agencija ISNA izvestila da su 3 granate greškom pale na selo Proizkhanlu u blizini grada Garmaduz u provinciji Istočni Azerbejdžan na severozapadu Irana, posle sukoba jermenske i azerbejdžanske vojske u Karabahu, što je rezultiralo ranjavanjem deteta i oštećenjem 6 kuća u selu.

ANKETA: Da li je moguć građanski rat u Iranu?

 

Prošlog utorka je iranska PVO oborila dron u blizini grada Malakan u provinciji Istočni Azerbejdžan, usred stalne napetosti između susednog Azerbejdžana i Jermenije u regionu Nagorno-Karabah.

- Iranska PVO oborila je neprijateljski dron dok je prodirao u vazdušni prostor na severozapadu zemlje u provinciji Istočni Azerbejdžan - naveo je vojni izvor na iranskoj državnoj televiziji. Oni nisu precizirali čiji je oboreni dron.

Usred vojne eskalacije između Azerbejdžana i Jermenije, guverner grada Khoda Afrin u iranskom Istočnom Azerbejdžanu objavio je prošlog ponedeljka da su dve nove minobacačke granate pale u pogranični grad zbog kontinuiranih borbi.

Guverner je objasnio da je jedna od dve granate pala u poljoprivredno područje u selu Šarafat Froud i eksplodirala ne uzrokujući materijalne ili ljudske gubitke, dok je druga granata pala 50 km od granice.

U ponedeljak su iranske snage unutrašnje bezbednosti upozorile Azerbejdžan i Jermeniju da prekinu aktivnosti i gađanja minobacačkim granatama.

Zamenik komandanta iranskih Snaga unutrašnje bezbednosti, brigadni general Kasim Rezai, rekao je:

- Naravno, upozoravamo da tokom razmene vatre neće biti ispaljene granate prema našoj teritoriji. Dve minobacačke granate slučajno su pale blizu naše granice i na to smo ih upozorili i nadamo se da ćemo stabilizovati ovaj region.

Iran je više puta preko svojih zvaničnika, uključujući ministra spoljnih poslova Muhameda Džavada Zarifa, pozvao dve strane da se uzdrže, odmah prekinu vatru i neprijateljstva i započnu pregovore u okviru međunarodnog prava.

Sukobi između Jermenije i Azerbejdžana su obnovljeni 27. septembra, i azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev odobrio je uvođenje ratnog stanja u brojnim gradovima i regionima republike i policijski čas, kao i delimičnu mobilizaciju. Ovome je prethodilo to da je jermenski kabinet proglasio ratno stanje i opštu mobilizaciju u zemlji.

Preporučujemo: