Korona u Indiji
AP/Tanjug
Korona u Indiji

AP/Tanjug

Korona u Indiji, Foto: AP/Tanjug

Indija je danas započela s najvećom kampanjom vakcinacije na svetu, a Vlada ove zemlje planira da do jula vakciniše 300 miliona ljudi. To odgovoara skoro ukupnom broju stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon Kine najmnogoljudnija zemlja

Zdravstveni radnik u vladinoj bolnici u Delhiju prvi je primio vakcinu. Kao najmnogoljudnija zemlja na svetu nakon Kine, Indija smatra i da možda neće morati da vakciniše svih svojih 1.35 milijardi stanovnika.

-Indija danas predstavlja najveći program vakcinacije na svetu. Nijedna zemlja u istoriji nije sprovela kampanju vakcinacije tako velikog opsega - rekao je premijer Narendra Modi u televizijskom obraćanju naciji pre početka vakcinacije, prenosi Hina.

Oko 30 miliona zdravstvenih radnika i drugih radnika na prvoj liniji odbrane prvi će primiti vakcine, a nakon toga će na red doći 270 miliona starijih od 50 godina ili su u grupama visokog rizika.

Od koronavirusa umrlo 151.918 osoba

Indijski regulator lekova hitno je odobrio dve vakcine: Kovišild (Covishield), koji su proizveli britanski univerzitet Oksford i farmaceutska kompanija Astra Zeneka, te Kovaksin (Covaxin), koji je proizvela indijska kompanija Barat Biotek.

Indija, sa više od 10.5 miliona inficiranih, ima drugi najveći broj zaraženih od koronavirusa u svetu, nakon SAD. Do sada je od posledica koronavirusa u toj zemlji umrlo 151.918 osoba.

Pročitajte: