Indijska vojska
Shutterstock
Indijska vojska

Shutterstock

Indijska vojska, Foto: Shutterstock

Indija je rasporedila borbene i transportne avione i hiljade dodatnih trupa u region Ladah kako bi se suprotstavila kretanju Narodno-oslobodilačke vojske Kine (PLA). Dve azijske sile nisu uspele da postignu konsenzus o prekidu sukoba u dolini Pangong Tso i Depsang nakon šest rundi razgovora na vojnom nivou.

Pročitajte još:

Povećavajući svoje mogućnosti za vazdušnu borbu u regionu Ladah, Indijske vazduhoplovne snage (IAF) rasporedile su lokalno razvijene naoružane helikoptere sa 70 mm mitraljezima, raketama, kasetnim bombama i drugim oružjem.

- U svetlu trenutne situacije na granici, dva lagana borbena helikoptera (LCH) raspoređena su za operacije na velikoj nadmorskoj visini (Leh sektor) u kratkom roku za podršku misijama IAF - objavio je u sredu programerski centar "Hindustan Aeronautics Limited".

LCH klase težine 5,5 tona može da nosi na svakom krilu četiri rakete vazduh-vazduh francuske proizvodnje "Mistral" koje mogu presresti cilj na daljini do 6,5 kilometara.

HAL je naveo da helikopter radi na velikoj nadmorskoj visini demonstrirajući svoju brzu na ekstremnim temperaturama.

Nazivajući ga "najlakšim jurišnim helikopterom na svetu", šef HAL-a R. Madhavan naglasio je da ispunjava posebne i jedinstvene zahteve indijskih oružanih snaga. Dvomotorni LCH nije samo lakši od američkog helikoptera "AH-64E Apač", već dolazi i po upola nižoj ceni, tj. za manje od 35 miliona dolara po komadu.

Indija, Kina, Pakistan, Kašmir

Liveuamap

Indija, Kina, Pakistan, Kašmir, Foto: Liveuamap

Indijske vazduhoplovne snage već su rasporedile svoje helikoptere "Činuk" i "Apač" u region.

Status graničnog sukoba Indija-Kina

Šesta runda razgovora na nivou komandanta između Indije i Kine 9. avgusta nije uspela da ostvari napredak u prelomnim tačkama, poput povlačenja kineskih trupa iz doline Depsang i regiona Pangong Tso duž Linije stvarne kontrole (LAC), navodi vladin izvor iz Nju Delhija za Sputnik International.

Izvor dodaje da bi narednih dana mogli da budu održani zajednički razgovori na nivou sekretara koji bi ublažili situaciju koja je napeta od aprila 2020. godine, kada su se dve strane međusobno optuživale za prelazak sporne granice u regionu Ladah. U žestokom sukobu 15. juna u dolini Galvan ubijeno je 20 indijskih vojnika.

Uprkos razgovorima na nivou ministara spoljnih poslova i šest rundi konsultacija na vojnom nivou, dve zemlje nastavljaju da jačaju svoju vojnu snagu u slučaju moguće ograničene ratne situacije u regionu Ladah.

Preporučujemo: