Albanci
EPA/GEORGI LICOVSKI
Albanci

EPA/GEORGI LICOVSKI

Albanci, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Duel „Belih orlova“ i Nort Sanšajna, koji je završen rezultatom 3:3, trebalo je da bude spektakl pred dobro popunjenim tribinama u Kizborou, a pretvorio se, prenose frankfurtske „Vesti“, u skandal u režiji pristalica albanskog kluba sa severa Melburna.

Posledica nereda koji su izazvali albanski huligani je jedan teže povređeni mladić među navijačima srpskog kluba, nekoliko lakše povređenih i značajna materijalna šteta na automobilima na klupskom parkingu.
U više navrata, pristalice Nort Sanšajna su provocirale skandiranjem “Kosovo je Albanija”, kao i raznim drugim parolama i uvredama.

Tokom utakmice, navode „Vesti“, brojniji navijači „Belih“ orlova nisu nasedali na provokacije i izbegnuti su veći incidenti.

Međutim, čim je označen početak utakmice, usledila je razmena žestokih uvreda s obe strane, a zatim su Albanci zasuli kamenicama srpski „sektor“ na stadioonu.

Više osoba je lakše povređeno, a jedan 16-godišnjak je odmah prevezen u hitnu pomoć, pošto je zadobio povrede na glavi od kamenica.

„Momak je na trenutak izgubio vid i bio je očigledno potrešen zbog velikog kamena koji ga je pogodio u glavu. Odveli smo ga da mu se ukaže pomoć i on se na sreću uspešno oporavlja“, rekao je „Vestima“ predsednik Orlova Dalibor Šaula.
Uprava našeg kluba je predosetila da bi moglo doći do incidenta na ovoj utakmici i pre toga je kontaktirala kolege iz Sanšajna.

„Želeli smo da budemo sigurni da će oni komunicirati sa njihovim navijačima i da će im skrenuti pažnju na ponašanje. Takođe smo kontaktirali policiju i upozorili ih da bi ovo mogla da bude utakmica visokog rizika. Iz tog razloga smo angažovali tri puta više redara nego na drugim utakmicama“, objasnio je Šaula.

Takođe su fizički odvojili albanske od srpskih navijača i omogućili pristalicama gostujućeg tima da prvi napuste stadion, pre nego što ostala publika bude počela da izlazi, kako bi se izbegli mogući incidenti ispred Sportskog centra i na ulici.

„Preduzeli smo apsolutno sve mere predostrožnosti, ali očigledno je da neke ljude i dalje treba obrazovati i naučiti da takvo antisocijalno ponašanje jednostavno ne može više da prođe. Ovo je jedina utakmica visokog rizika koju imamo ove sezone, jer svi ostali rivali i njihovi navijači poštuju svoje suparnike“, naglasio je Šaula.
Policijska patrola je bila na licu mesta i izveštaj koji su sačinili biće upućen Fudbalskom savezu Viktorije, prenosi Tanjug.