Prodavnica
Alo!/Masanori Jošida
Prodavnica

Alo!/Masanori Jošida

Foto: Alo!/Masanori Jošida

Hrana i lekovi spadaju u nepohodne namirnice svuda u svetu, pa su uglavnom prodavnice, supermarketi i apoteke nastavili da rade i pored pandemije koronavirusa.

Većina tržnih centara, prodavnica, restorana, pa i javni prevoz, u svetu je zatvoreno, a rade samo neophodne službe.

BBC je napravio malo istraživanje, pa je tako došao do neobičnih podataka šta se to u nekim zemljama smatra "neophodnim za život".

Ne kaže se uzalud ni "koliko ljudi - toliko ćudi", a ni da se "o ukusima ne treba raspravljati", jer šta je to ono najbitnije za preživljavanje, razlikuje se od kulture do kulture.

U Parizu, na Šanzelizeu, u trenutku kada su u Francuskoj na snazi restriktivne mere, otvorena je jedino prodavnica čokolade. Očigledno je, kaže novinar BBC-ja Hju Šofild, da je Francuzima čokolada namirnica bez koje se ne može.

U SAD, izveštava dopisnica Rita Prasad, nakon što su dobili dozvolu Trampove administracije, nastavile su da rade prodavnice oružja i zabeležile rekord u prodaji. U Americi je, u državama u kojima je marihuana legalna (kao u Kolaradu, na primer), povećana i prodaja kako one u medicinske svrhe, tako i one za uživanje.

Restorani, klubovi, barovi i pabovi su u Australiji zatvoreni, ali su prodavnice pića dobile dozvolu za rad. Piće možete da kupite ali morate da ga pijete kod kuće. Interesantno je i da su neke prodavnice dečjih igračaka otvorene, ali u njima može da boravi ograničeni broj prodavaca.

Otvaranje Lidl prodavnice

Foto: Alo.rs

Foto: Foto: Alo.rs

"Pitate se zašto su baš prodavnice igračaka nužne? Premijer Skot Morison je izjavio da su on i njegova supruga morali da kupe deci gomilu slagalica i društvenih igara jer su znali da će idućih nekoliko meseci njihove svakodnevne navike morati da budu izmenjene", objasnila je dopisnica BBC-ija iz Australije Šaima Kalil.

Na Filipinima, izveštava dopisnik Hauard Džonson, javni transport je zabranjen, ali i tu postoje izuzeci. Naime, u nekoliko gradova dozvoljeno je, prvenstveno zdravstvenim radnicima koji dolaze i dolaze s posla, da koriste popularno filipinsko prevozno sredstvo koje zovu tricikl, a nalik je Betmenovom i Robinovom motociklu.

Igračke

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen