Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington
EPA
Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington

EPA

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington, Foto: EPA

Bajden će položiti zakletvu kao 46. predsednik SAD, na 59. ceremoniji inauguracije, a za razliku od prethodnih ceremonija tradicionalni govori, nastupi i bivši predsednici pojaviće se pred malom, fizički distanciranom publikom koja će nositi zaštitne maske, i u gradu koji je zaključan kako zbog pandemije, tako i zbog bezbednosnih pretnji.

Da li će se Tramp kandidovati 2024. godine?

 

Nakon što položi zakletvu, Bajden će imati svoje prvo obraćanje naciji kao predsednik, piše NBC njuz.

Kao i na prethodnim inauguracijama, očekuje se prisustvo većine članova Kongresa i Vrhovnog suda, ali i bivših predsednika sa suprugama poput Baraka i Mišel Obame, Džordža i Lore Buš, Bila i Hilari Klinton, dok najstariji živi predsednik Džimi Karter (96) i njegova supruga neće prisustvovati ceremoniji, ali su uputili najlepše želje.

Ceremoniji neće prisistvovati odlazeći predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija, jer će pre toga otputovati vojnim avionom na Floridu, čime je Tramp postao prvi predsednik od 1869. godine koji neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika.

Potpredsednik Majk Pens prisustvovaće svečanosti.

Polaganju zakletve prethodiće molitva koju će izgovoriti sveštenik Li Dž. O"Donovan, blizak porodici Bajden, recitacija prve Afroamerikanke u redovima vatrogasaca u Džordžiji i izvođenjem himne koju će otpevati pop zvezda Ledi Gaga.

Nakon toga, mlada pesnikinja Amanda Gorman pročitaće svoju pesmu, a ona je poznata po tome što je kao i Bajden uspela da pobedi govornu manu koja je imala i koja je najavila da će se kandidovati za predsednika SAD 2036. godine.

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington

EPA

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington, Foto: EPA

Sledi nastup Dženifer Lopez i propoved dugogodišnjeg prijatelja porodice Bajden, Silvestera Bimana, pastora afričke metodističke crkve Betel u državi Delaver.

Bajden će položiti zakletvu neposredno nakon što sat otkuca 12 sati, sa rukom položenom na svoju porodičnu Bibliju staru 127 godina koju će držati njegova supruga Džil i pred sudijom Vrhovnog suda Džonom Robertsom.

Kamala Haris, prva žena afroameričkog i azijskog porekla na mestu potpredsednika, zakletvu će položiti na dve Biblije koje će držati sudija Sonja Sotomajer, inače prva Latinoamerikanka, članica Vrhovnog suda, pred kojom je inače 2013. godine Bajden položio zakletvu kao potpredsednik.

Svoj govor Bajden je napisao uz pomoć članova porodice i višeg savetnika Majka Donilona.

Po završetku ceremonije polaganja zakletve, Bajden i Harisova učestvovaće u promenadi s pripadnicima vojske na istočnom krilu Kapitol hila, a kako se navodi, to je vojna tradicija kojom se poštuje miran prenos vlasti na novog vrhovnog komandanta.

Posle toga, predviđeno je da Bajden i Harisova sa supružnicima Džil Bajden i Dagom Emhofom odaju počast vojsci odlaskom na nacionalno groblje Arlington, u državi Virdžinija, gde će položiti venac na grob Neznanog vojnika.

Nakon toga prvi put će ući u Belu kuću kao predsednik i potpredsednica, prva dama i prvi džentlmen, gde će dobiti predsedničku pratnju koja uključuje predstavnike svih rodova vojske.

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington

EPA

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington, Foto: EPA

Time će započeti virtuelna "Parada širom Amerike" u kojoj će učestvovati predstavnici svih američkih saveznih država i teritorija, a sam događaj vodiće glumac Toni Goldvin.

Zbog bezbedniosnih razloga otkazan je tradicionalni bal.

Veliko finale inauguracije je šou zvezda "Proslava Amerike", koji će se emitovati na televiziji i koji će voditi glumac Tom Henks uz pomoć Eve Longorije i Keri Vašington, i u kome će nastupiti Brus Springstin, Džon Ledžend, grupa Fu Fajters, Džon Bon Džovi, Džastin Timberlejk, Demi Lovato i mnogi drugi.

Bezbednosne provere nacionalne garde uoči inauguracije

Uoči inauguracije novog predsednika Džoa Bajdena, 12 članova Nacionalne garde povuceno je sa dužnosti, nakon što je utvđeno da su povezani sa desnicarskim ekstremistickim grupama ili da su objavljivali ekstremisticke stavove na internetu, navodi agencija AP pozivajući se na dvoje neimenovanih zvanicnika koji su naveli da nije postojala pretnja po Bajdena.

Neimenovani zvanicnici, pripadnici obaveštajne službe i vojske upoznati sa situacijom, nisu naveli o kojim ekstremistickim grupama je rec niti u kojoj su jedinici pripadnici Nacionalne garde služili.

Kako prenosi Glas Amerike, Federalni istražni biro (FBI), pred Bajdenovu inauguraciju zakazanu za sutra sprovodi bezbednosnu proveru 25.000 pripadnika Nacionalne garde poslatih u Vašington kako bi se obezbedio taj dogadaj, usred zabrinutosti zbog potencijalnog napada insajdera.

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington

EPA

Inauguracija Džoa Bajdena, Vašington, Foto: EPA

Sekretar vojske Rajan Mekarti rekao je agenciji AP da on i drugi lideri nisu videli dokaze o bilo kakvim pretnjama i da do sada provera nije otkrila nijedno sporno pitanje medu pripadnicima garde.

"Neprekidno prolazimo kroz proces i bavimo se drugim, trecim pogledom na svakog pojedinca koji je dodeljen ovoj operaciji", rekao je Mekarti.

On je rekao da postoje obaveštajni izveštaji koji sugerišu da spoljne grupe organizuju oružane skupove uoči Dana inauguracije.

Bezbednost je u još većem fokusu nego inace usled toga što se inauguracija dogada dve nedelje nakon što su hiljade pristalica odlazećeg predsednika Donalda Trampa napale americki Kapitol.

Neposredno podrucje oko Kapitola je virtualno oružano utvrdenje, sa barijerama i bodljivakovm žicom koji ograduju prostor.

Vlasti su takode zatvorile Nacionalni mol, kao i puteve i stanice metroa u većem delu centra Vašingtona.

Mostovi u gradu iz države Virdžinije takode se zatvaraju.

Hiljade trupa Nacionalne garde i policajaca rasporedeni su širom podrucja kako bi se zaštitili od daljeg nasilja.

Uprkos povišenoj zabrinutosti zbog bezbednosti, Bajden planira da nastavi ceremoniju inauguracije na njenom tradicionalnom mestu.