Donald Tramp, NATO
Tanjug/AP
Donald Tramp, NATO

Tanjug/AP

Donald Tramp, NATO, Foto: Tanjug/AP

Greta Tunberg je izabrana u grupi koja je uključivala demonstrante u Hongkongu, Nensi Pelosi i Donalda Trampa. A poslednji čovek na ovoj listi će biti najogorčeniji. Ne zato što on nije izabran, već zato što Greta jeste, piše CNN.

Tramp je, kako piše CNN, i pre Grete imao uveliko opsesiju Tajmovim izborom za ličnost godine, čak i pre nego što je postao predsednik.

"Znao sam da je magazin Tajm izgubio sav kredibilitet kad me nisu uključili u svojih top-100", pisao je na Tviteru Tramp u oktobru 2012. godine.

Tri godine kasnije ovako je reagovao kada je izabrana nemačka kancelarka Angela Merkel:

"Rekao sam vam da me Tajm nikada neće proglasiti osobom godine, uprkos tome što je izbor pao na osobu koja uništava Nemačku."

A kada je izabran...: "Hvala magazinu Tajm i Fajnenšel tajmsu što su me proglasili osobom godine - veilika mi je čast", tvitovao je tada.

Greta Turnberg

Tanjug/AP

Greta Turnberg, Foto: Tanjug/AP

Posle ovog izleta u pomirenje s Tajmom 2017. se ponovo predomislio:

"Tajm magazin je zvao, jer ću verovatno biti izabran za ličnost godine, kao i prethodne, ali da ću morati da pristanem na intervju sa njima i veliko fotografisanje. Rekao sam da "verovatno" za mene nije dovoljno i da propuštam priliku. Hvala u svakom slučaju!"

CNN napominje da to nije ni blizu načina na koji Tajm bira osobu godine.

Tramp veoma brine o tome ko će da bude Tajmov izbor. Zašto? Zato što je većina njegovih koncepcija uspeha, slave i moći ustanovljena osamdesetih. Biti na naslovnici magazina, naročito nekog poput Tajma - to je znak da ste uspeli, i za Trampa vizuelni znaci su velika stvar.

To nas dovodi do Grete Tunberg, čija je slava započela borbom protiv klimatskih promena u njenoj rodnoj Švedskoj, gde je protestovala protiv manjka akcija vlada širom sveta protiv pretnje klimatskih promena.

Greta

Tanjug/AP

Greta, Foto: Tanjug/AP

Ranije ove jeseni govorila je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija rugajući se liderima zato što rade malo i posledično ukazajući na to koliko će to koštati njih - i nju.

"Ljudi pate, umiru, celi ekosistemi nestaju", rekla je Greta Tunberg pred publikom UN.

"Na početku smo masovnog nestajanja, a vi samo pričate o novcu i bajkama beskonačnog ekonomskog rasta."

Tramp je 16-godišnjakinju potkačio na Tviteru: "Izgleda kao veoma srećna devojčica, koja se raduje svetloj i divnoj budućnosti. Tako je lepo to videti!"

Zaključak CNN-a je da će kombinacija ove dve velike stvari za njega - to što on nije ličnost godine, a i to što Greta jeste sigurno da ga iznervira. Mnogo.

Autor teksta pita da li slede izlivi gnev na Tviteru i odgovara sebi: Ne kladim se, ali, pa - da.