ZAGREB GORI Hrvatski sveštenici dočekali papu na krv i nož zbog sporne izjave

U Hrvatskoj nadbiskupiji na zagrebačkom Kaptolu šokirani su podrškom koju je papa Franja dao gej parovima, a kaptolski insajder za zagrebački Jutarnji list tvrdi da će to izazvati reakcije sa svih strana, jer je poglavar Rimokatoličke crkve "dotakao sam DNK katoličke vere".

papa Franja
papa Franja, Foto: Tanjug

Neimenovani sagovornik lista kaže da je tačno da Bog voli sve ljude pa i gejeve, ali u srži je Katoličke crkve da je protiv veštačke oplodnje, pobačaja ili homoseksualizma.

"To je taj DNK o kojem govorim, a koji Franjo, verovatno u dobroj veri, sada dovodi u pitanje. Jer, ako počnemo priznavati brakove koji nisu zajednica žene i muškarca, onda ćemo, za pet ili dvadeset godina, postati otvoreni i za raspravu o dopuštanju abortusa" naveo je.

Da li treba dozvoliti istopolne brakove u Srbiji?

Ukupan broj glasova: 176

  • Da: 19% (33)
  • Ne: 81% (143)

Ističe da se tako dovodi u pitanje srž katoličke vere, kaže sagovornik lista, koji je spreman da garantuje da će ovog puta papa Franja naići na ogromne reakcije.

"Homoseksualni ljudi imaju pravo daa budu u porodici. Oni su Božja deca i imaju pravo na porodicu. Ono što moramo stvoriti je zakon o civilnim zajednicama. Na taj su način zakonski pokriveni", rekao je papa u filmu "Franjo", koje je potresla Katoličku crkvu i u Hrvatskoj.

Jedna od prvih reakcija stigla je od poznatog konzervativca Vice Batarela, koji kaže da "privatno mišljenje je privatno mišljenje, čak i akko je papino, ali jedino Crkvena nauka obavezuje vernike katolike". Za razliku od Batarela, sociolog religije, dr. Ivan Markešić, objašnjava da se radi o nečem što je normalno, a to je da je Franjo - istinski hršćanin i voli ljude, bez obzira na razlike među njima.

"On je svestan da među nama žive i homoseksualci i smatra da treba naći model kako ih zaštititi da ne budu diskriminisani i odbačeni, i da imaju pravo na svoju porodicu", kazao je Markešić.

Usto, pojašnjava, pap razume da se svet menja i predviđa novi revolucionarni korak.

"Sve ovo je proces menjanja Katoličke crkve, a pre ili kasnije u okviru ovog procesa Crkva će priznati i pravo homoseksualnih osoba na usvajanje dece ili pravo žena da budu sveštenice. To je proces koji će trajati, verojatno godinama, ali Katolička crkva je krenula tim putem", naveo je Markešić.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi