papa Franja
Tanjug
papa Franja

Tanjug

papa Franja, Foto: Tanjug

Neimenovani sagovornik lista kaže da je tačno da Bog voli sve ljude pa i gejeve, ali u srži je Katoličke crkve da je protiv veštačke oplodnje, pobačaja ili homoseksualizma.

"To je taj DNK o kojem govorim, a koji Franjo, verovatno u dobroj veri, sada dovodi u pitanje. Jer, ako počnemo priznavati brakove koji nisu zajednica žene i muškarca, onda ćemo, za pet ili dvadeset godina, postati otvoreni i za raspravu o dopuštanju abortusa" naveo je.

Da li treba dozvoliti istopolne brakove u Srbiji?

 

Ističe da se tako dovodi u pitanje srž katoličke vere, kaže sagovornik lista, koji je spreman da garantuje da će ovog puta papa Franja naići na ogromne reakcije.

"Homoseksualni ljudi imaju pravo daa budu u porodici. Oni su Božja deca i imaju pravo na porodicu. Ono što moramo stvoriti je zakon o civilnim zajednicama. Na taj su način zakonski pokriveni", rekao je papa u filmu "Franjo", koje je potresla Katoličku crkvu i u Hrvatskoj.

Jedna od prvih reakcija stigla je od poznatog konzervativca Vice Batarela, koji kaže da "privatno mišljenje je privatno mišljenje, čak i akko je papino, ali jedino Crkvena nauka obavezuje vernike katolike". Za razliku od Batarela, sociolog religije, dr. Ivan Markešić, objašnjava da se radi o nečem što je normalno, a to je da je Franjo - istinski hršćanin i voli ljude, bez obzira na razlike među njima.

"On je svestan da među nama žive i homoseksualci i smatra da treba naći model kako ih zaštititi da ne budu diskriminisani i odbačeni, i da imaju pravo na svoju porodicu", kazao je Markešić.

Usto, pojašnjava, pap razume da se svet menja i predviđa novi revolucionarni korak.

"Sve ovo je proces menjanja Katoličke crkve, a pre ili kasnije u okviru ovog procesa Crkva će priznati i pravo homoseksualnih osoba na usvajanje dece ili pravo žena da budu sveštenice. To je proces koji će trajati, verojatno godinama, ali Katolička crkva je krenula tim putem", naveo je Markešić.