Koronavirus u Srbiji
Tanjug / AP
Koronavirus u Srbiji

Tanjug / AP

Koronavirus u Srbiji, Foto: Tanjug / AP

Ljudska sluzokoža unutar usta, nosa, disajnih puteva i očiju može kao membrana da pomogne u zaštiti od koronavirusa, ali je treba održavati vlažnom, smatra hrvatski molekularni biolog Gordan Lauc pozivajući se na svoje iskustvo i niz naučnih radova.

Najnoviji tekst "Sezonalnost respiratornih virusnih infekcija", objavljen 16. marta u časopisu Annual Review of Virology, čiji su autori Miju Morijama, Valter J. Hugentobler i Akiko Ivasaki, stručnjaci sa Univerziteta Jejl Medicinskog Instituta Čevi Čejs u Marilendu, SAD i Univerziteta u Cirihu, potkrepljuju tu tvrdnju.

U radu naglašavaju da je osim spoljne vlage jako važno u obzir uzimati vlažnost u grejanim prostorima. Veliko istraživanje sprovedeno u Americi pokazalo je da je u sezoni grejanja relativna vlažnost vazduga u stanovima i javnim zgradama manja od 24 posto, što jako pogoduje transmisiji virusa, pa taj podatak smatraju jednim od značajnih elemenata zbog kojeg respiratorni virusi imaju sezonski karakter.

Do prenošenja virusa, naravno, dolazi i u vlažnim i toplim uslovima, ali tada prenos ne ide primarno preko vazduha, već predmetima i na druge načine, dodaje Lauc.

Ranija epidemiološka studija u 100 kineskih gradova pokazala je da svaki stepen smanjenja relativne vlažnosti povećava indeks transmisije Covid-19 za 0.02 posto. To je u skladu s istraživanjima sprovedenim na životinjama koji su pokazali da podizanje vlažnosti s 20 posto na 50 posto može prepoloviti transmisiju virusa gripe, kaže Lauc.

Koronavirus se širi u sve više zemalja

Tanjug / AP

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: Tanjug / AP

Problem sa suvim vazduhom je što isušuje mukoznu barijeru koja je naša primarna linija odbrane od virusnih infekcija. U normalnim uslovima mukozna barijera funkcioniše kao mreža koja lovi viruse i izbacuje ih iz našeg respiratornog trakta.

Ako duže vreme udišemo suv vazduh, ta barijera se isušuje i postaje nefunkcionalna pa virusi dobijaju pristup našim ćelijama i mogu da nas inficiraju.

Virus nije jako smrtonosan, ali se brzo širi i može dovesti do kolapsa zdravstvenog sistema, čak i u razvijenim zemljama poput Italije. Zbog toga se moramo potruditi da usporimo njegovo širenje kako bi se ljudi kojim je potrebna bolnička nega zarazili u dužem vremenskom roku, ističe Lauc.

Apsolutna vlaga jako zavisi od temperature, pa svaki put kada otvorimo prozore zimi gubimo 1-2 litre vode iz prosečne prostorije. Srećom, to može lako da se popravi korišćenjem različitih ovlaživača ili isparavanjem kipuće vode.

Međutim, važno je napomenuti da je potrebno isparavati najmanje 3-4 litre vode dnevno da bi se dosegla vlažnost vazduha od oko 50 posto, napominje Lauc.

Virusi su naš večni neprijatelj, dosad smo izgubili nekoliko bitaka, ali još uvek pobeđujemo u tom ratu i preživećemo i ovu epidemiju. Dva glavna oružja u našem arsenalu za "rat protiv virusa" su imuni sistem i glikani.

Većina interakcija između nas i patogena uključuje glikane, a razlike između glikana omogućila je "urođenu zaštitu krda". Ipak, da bi ta barijera bila efikasna, mora da održava stalan protok sluzi, kaže Lauc.