Princ Filip, princ Hari i Megan Markl
Alo/ Ilustracija/ EPA
Princ Filip, princ Hari i Megan Markl

Alo/ Ilustracija/ EPA

Foto: Alo/ Ilustracija/ EPA

Princ Filip preminuo je danas u 99 godini, potvrdili su iz Bakigemske palate. Povodom svoje smrti, princ Filip je izjavio da ne želi da se diže prevelika prašina ili bilo kakva drama, veš da sve što se tiče sahrane, bude svedeno. To nije moguće, s obzirom da je njegova smrt istorijski trenutak u Velikoj Britaniji.

Šta se dalje dešava?

Očekuje se da će telo princa Filipa obitavati u palati Sveti Džejms, istom mestu u kom je bilo i telo princeze Dajane nakon njene smrti 1997. godine. Kraljica Elizabeta II će biti u zvaničnoj žalosti, koje po protokolu traje 8 dana, kada ce biti otkazani svi događaji, ali se tokom tog perioda neće donositi ni bilo kakvi zakoni. Takođe, kako nalaže protokol, postoji i period žalosti od 30 dana, posle kog se očekuje da se kraljica vrati ispunjavanju svojih dužnosti.

Hoće li princ Hari prisustvovati sahrani?

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Alo media system doo Beograd (@alo_novine)

Posle intervjua princa Harija i Megan Markl, koji je uzdrmao javnost, princ Filip je zabranio princu Hariju da prisustvuje njegovoj sahrani, nezvanično su preneli britanski mediji. Posle dotičnog intervjua, princ Hari je otkazao putovanje u Veliku Britaniju, koje je planirao kako bi posetio princa Filipa posle operacije srca. Takođe, postoje priče, a preneli su australijski mediji, da se princ Filip zakleo da neće ikada više razgovarati sa svojim unukom Harijem, baš zbog skandaloznog intervjua.

Dok je princ Filip bio u bolnici, neki članovi kraljevske porodice su ga posećivali, ali Hari, koji trenutno živi u SAD nije to učinio.

Zvaničnu izjavu saučešća su princ Hari i Megan Markl objavili na svom Tviter nalogu.

- Počivajte u miru vaše kraljevsko visočanstvo prinče od Edinburga.

Postavlja se pitanje da li će ovaj par koji je poslednjih meseci uzdrmao planetu, moći da prisustvuje sahrani jer su prekrsili mnoge protokole. Gledajući istorijske činjenice, poznato je da kraljevska porodica teško prašta bilo kakve izlive koji nisu u skladu sa njihovim pravilima. Na nama je da vidimo šta će se sledeće dešavati i koju odluku će zvanično doneti kraljevska porodica.