Žoakin Guzman El Čapo
Profimedia
Žoakin Guzman El Čapo

Profimedia

Žoakin Guzman El Čapo, Foto: Profimedia

Meksički narko bos Hoakin Guzman zvani El Čapo proglašen je krivim po svih 10 tačaka optužnice u utorak pred američkim sudom u Njujorku i preti mu doživotna robija kada mu 25. juna bude izrečena kazna.

Pročitajte još:

Sud ga je, između ostalog, proglasio krivim za organizovani kriminal, pranje novca, prekršaje sa vatrenim oružjem i trgovinu narkoticima.

Na suđenju se pojavilo više od 50 svedoka koji su izneli, do sad neviđene, detalje o operacijama kartela Sinaloa, na čijem je čelu bio El Čapo.

Jedno od najpotresnijih svedočenja izneo je bivši telohranitelj meksičkog “kralja droge”.

Isaijas Valdes Rios kaže da je prisustvovao ubistvu trojice članova neprijateljskih kartela. Jednom prilikom uhvaćena su dvojica bivših pripanika Sinaloe nakon što su prebegli u bandu Los Zetas. Oni su proglašeni izdajnicima i “El Čapo” ih je lično tukao više od tri sata.

Preporučujemo još:

- Izgledali su kao krpene lutke, sve kosti su im bile polomljene i nisu mogli da se pomeraju. Hoakin je i pored toga nastavio da ih udara granom i svojim vatrenim oružjem – priseća se telohranitelj.

Treća Guzmanova žrtva čijoj je smrti Rios prisustvovao bila je član Areljano Feliks kartela.- Peglom su mu izgoreli leđa, majica mu se potpuno zalepila za kožu. Po celom telu je imao opekotine od upaljača iz kola, a stopala su mu izgorela – svedoči telohranitelj. Čoveka su posle držali zaključanog u šupi danima da bi ga tek onda doveli na groblje sa povezom preko očiju. Guzman je krenuo da ga ispituje i onda ga iznenada upucao usred odgovora. Njega su, dok je još bio živ i borio se za vazduh bacili u raku i zatrpali, priseća se Rios, koji je i sam jedva izvukao živu glavu jer je “El Čapo” neko vreme sumnjao da ga potkrada.

 Dvojica prebega su, kaže, posle odvedena na veliku lomaču gde ih je narko bos prokleo, pa upucao u glavu pre nego što su njihova tela spaljena. Naime, hteo je da se potpuno otarasi kostiju.

Svedok je inače bivši specijalac meksičke vojske, a za Guzmana je počeo da radi početkom 2000-ih. Njega čeka duga robija, ali se nada da će mu kazna biti smanjena ako bude sarađivao.

Ujedno, čuli su se iskazi drugih bivših saradnika, ljubavnica, 200 sati snimljenih razgovora i elektronske prepiske koje su zabeležili američki agenti, a tužioci su tvrdili da je kartel prošvercovao 200 tona kokaina u SAD.

Dok je presuda čitana porotnici su gledali u pod izbegavajući da gledaju El Čapa u oči, prenosi CNN. Na kraju ih je sudija pohvalio i rekao da su ga učinili ponosnim što je Amerikanac.