Vladimir Putin i Angela Merkel
Tanjug/AP
Vladimir Putin i Angela Merkel

Tanjug/AP

Vladimir Putin i Angela Merkel, Foto: Tanjug/AP

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je nedavne pregovore „normadijske četvorke“, koji su održani u Parizu 9. decembra, rekavši da su oni u pojedinim slučajevima bili u „povišenom tonalitetu“, ali da je sve to bilo u „radnom režimu“.

Da, pokušaji su postojali da se pretvori u vikanje, ali sve je to bilo u radnom režimu“, rekao je on.

peskov

Dmitrij Peskov

AP/Alexander Zemlianichenko

Dmitrij Peskov, Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

Prethodno je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko izjavio da su pojedini učesnici normandijskog samita određene stavke Minskog sporazuma burno komentarisali, ali da je Rusija delovala efikasno i nije dopustila da dođe do izmena.

Pored toga, kako je rekao, postojali su pokušaji da se taj sporazum izmeni, međutim ruski lider (Vladimir Putin) to nije dozvolio.

Samit „normandijske četvorke“

U Jelisejskoj palati u Parizu održan je samit lidera „normandijske četvorke“. Četiri lidera, predsednik Rusije Vladimir Putin, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, predsednik Francuske Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel, sastali su se kako bi razmatrali situaciju u Ukrajini.

Lideri „normandijske četvorke“ usvojili su zajedničko saopštenje koje sadrži tri tačke: „Hitne mere za stabilizaciju situacije u ratnoj zoni“, „Mere za realizaciju političkih tačaka Minskih sporazuma“ i „Nastavak“.