Nasim Haradinaj
printskrin youtube
Nasim Haradinaj

printskrin youtube

Nasim Haradinaj, Foto: printskrin youtube

U nalogu za hapšenje, koji je dostupan javnosti, navodi se da postoji sumnja da je Nasim Haradinaj krivično odgovoran za pokušaj izvršenja krivičnog dela zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka.

Konkretno, Haradinaj je držao konferencije za novinare 7, 16. i 22. septembra, gde je delio ili na drugi način učinio dostupnim medijima tajne i poverljive informacije i dokumenta koja su u vezi sa radom Specijalizovanog tužioca Kosova, gde je takođe imenovao pojedine (potencijalne) svedoke i dao informacije u vezi sa njihovim prebivalištem i drugim ličnim podacima.

Ovo ponašanje, prema stavu tužioca, predstavlja ozbiljnu pretnju, odnosno sredstvo prinude na svedoke, u cilju da se odgovore od svedočenja ili nagovore na davanje lažne izjave pred tužiocem i sudom.

Na isti način je potencijalne svedoke izložio opasnosti po njihovu bezbednost, a sve u cilju odmazde zbog njihovog istinitog svedočenja pred istražiteljima tužilaštva.

Haradinaj se tereti i za krivično delo povrede tajnosti postupka objavljivanjem infomacija iz istrage i imena potencijalnih svedoka.

U pritvoru u Hagu će biti zbog opasnosti da bi mogao da pobegne, da bi mogao da ometa predstojeće krivične posutpke koji će se voditi pred Specjalizvanim većima protiv pripadnika OVK, kao i da će nastaviti da ponavlja krivična dela za koja se već sumnjiči.

Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog pojavljivanja Nasima Haradinaja pred sudiju biće objavljene u najskorije vreme, navodi sud.

On je uhapšen u petak na Kosovu, a nešto ranije istog dana uhapšen je i Hisni Gucati, šef Udruženja veterana OVK nakon čega su obojica izručeni Hagu.

Gucati se tereti za ista krivična dela, a Specijalizovani tužilac je pre nekoliko dana poručio da će procesuirati sve koji su ometali istragu i zastrašivali žrtve i svedoke u predstojećm postupcima.

Pročitajte:

Komentari (1)

арса

27.09.2020 10:19

Разлог њиховог хапшења што су јавно објавили поверљива документа везано за злочине ОВК са списковима сведока а који су добили од ''трибунала''.Тим поступком Хашки ''трибунал'' је постао директни сучесник албанских злочинаца.По правилу, сада би требало основати неки нови трибунал у оквиру УН који би судио ткз Хашком трибуналу заједно са шиптарским злочинцима.