LNA u napadu
Youtube/Printscreen
LNA u napadu

Youtube/Printscreen

LNA u napadu, Foto: Youtube/Printscreen

Snage Libijske nacionalne armije Kalife Haftara koje se nalaze u ofanzivi na Tripoli, vode borbe na oko 10 kilometara od centra grada, saopštio je dopisnik turske televizije TRT.

Kako javlja dopisnik turske televizije, u gradu se čuju eksplozije. Značajan deo grada ostao je bez struje: svetlo se vidi samo u kućama koje imaju generatore.

Sirija

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu je predsednik Redžep Tajip Erdogan primio u Istanbulu predsednika Vlade nacionalnog jedinstva Libije Faiza Saradža (čije snage još uvek kontrolišu Tripoli), saopštila je administracija turskog predsednika.

On je nazvao Haftara nezakonitim predstavnikom Libije i izrazio spremnost Ankare da "pruži svu neophodnu podršku Saradžu". On je još jednom ponovio da Turska može poslati vojsku u ovu severnoafričku državu ako dobije poziv od Vlade nacionalnog jedinstva.

Kalifa Haftar

Youtube/Printscreen

Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

Podsetimo, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i šef Vlade nacionalnog jedinstva Libije Faiz Saradž, koji kontroliše samo deo teritorije u zemlji, potpisali su krajem novembra memorandum o saradnji u vojnoj sferi i o saglasnosti o morskim zonama. Turska je objavila kartu morskih zona "uzimajući u obzir tursko-libijski memorandum".

Snage generala Halife Haftara nalaze se u ofanzivi čiji je cilj zauzimanje Tripolija koji kontrolišu pristalice Vlade koju su priznale UN. Stižu saopštenja da su jedinice Libijske nacionalne armije u blizini Tripolija dobile pojačanje.