Venecuela
Tanjug/AP
Venecuela, Foto: Tanjug/AP

Nepoznate osobe napale su u Karakasu automobil u kome se nalazio lider opozicionog parlamenta Venecuele Huan Gvaido koji se nelegalno proglasio za predsednika.

Pročitajte još:

Televizija VPI TV objavila je snimak na kojem se vidi kako Gvaidov automobil ide ulicom. Na semaforu prema njemu juri čovek koji pokušava da otvori vrata i udara nogom. Automobil ponovo kreće, a ljudi koji su se okupili na ulici počinju da na njega bacaju različite predmete.

- Kada je Gvaido izašao iz Narodne skupštine, oružane grupe udarale su i napadale teškim predmetima automobil u kojem se vozio - saopštila je televizija.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog ovog incidenta.

- Ove akcije zastrašivanja neće moći da odlože neizbežno — mirnu obnovu demokratije, stabilnost i prosperitet naroda Venecuele - rekao je on.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Predsednik Parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države. Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Preporučujemo još:

Maduro je Gvaida nazvao „marionetom Sjedinjenih Američkih Država“. Lidera Venecuele Nikolasa Madura kao legitimnog predsednika podržavaju Rusija, Kina i niz drugih zemalja.

Sjedinjene Američke Države su 28. januara objavile da uvode sankcije nacionalnoj naftnoj i gasnoj kompaniji Venecuele PDVSA, blokiravši imovinu i interese kompanije u svojoj jurisdikciji od sedam milijardi dolara i zabranile poslovanje sa njima. Vašington je ranije najavio nova ograničenja protiv Karakasa, ali nije precizirao na šta će se ona odnositi.