Greta
Tanjug/AP
Greta

Tanjug/AP

Greta, Foto: Tanjug/AP

Do sastanka je došlo na inicijativu Grete Tunberg i ostalih članova njenog pokreta, a Merkel je izrazila zadovoljstvo da ih primi.

Pročitajte još:

Švedska aktivistkinja Greta Tunberg koja se danas u Berlinu sastala s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, osudila je "političku neaktivnost" i države koje "negiraju" klimatske promene, javila je agencija AFP.

Merkel čija zemlja predsedava Evropskom unijom, primila je tu 17-godišnju aktivistkinju koja dve godine vodi kampanju radi mobilizacije sveta u suprotstavljanju klimatskim promenama.

Merkel

AP

Merkel , Foto: AP

Do sastanka je došlo na inicijativu Grete Tunberg i ostalih članova njenog pokreta, a Merkel je izrazila zadovoljstvo da ih primi.

Agencija AP je prenela da su mlade aktivistkinje - tinejdžerka Tunberg, Luiza Nojbauer iz Nemačke i Belgijanke Anuna de Vever van der Hajden i Adelaid Šarlije, na 90-minutni sastanak s Angelom Merkel došle u pratnji grupe klimatskih demonstranata.

- Ovde smo, glasni smo jer nam se krade budućnost - skandirali su demonstranti dok je Tunberg bila pod opsadom fotografa.

Greta Tunberg

Printscreen/YouTube

Greta Tunberg, Foto: Printscreen/YouTube

Aktivisti su, piše AP, tražili sastanak s Angelom Merkel jer Nemačka, zajedno s Velikom Britanijom, s 22 odsto učestvuje u celokupnoj svetskoj emisiji gasova sa efektom staklene bašte, koje je stvorio čovek.

Uz to, Merkel je do sada hvalila mlade aktiviste zbog pritiska na političare da deluju protiv globalnog zagrevanja, a njena predstavnica za štampu, Ulrike Demer, izjavila je u sredu da je "ta tema (klimatskih promena) od centralnog značaja za čitavu nemačku vladu" i da je zato "razgovor (s aktivistkinjama) svakako koristan".

Agencija AFP je prenela da je Greta Tunberg u otvorenom pismu koje je potpisalo više aktivista, ukazala da "EU konačno mora da reaguje, Nemačka mora da preuzme inicijativu: mora da obustavi ulaganja u fosilna goriva, ekocid mora da postane krivično delo".

Angela Merkel, Samit EU

Tanjug/AP

Angela Merkel, Samit EU, Foto: Tanjug/AP

U pismu koje su objavili londonski dnevnik Gardijan i nemački nedeljnik Špigel, aktivistkinja navodi da i dalje traje stanje negiranja. "Klimatska kriza i ekologija nikada nisu smatrani krizom", navela je ona.

- Reći ćemo Angeli Merkel da mora da se suoči sa vanrednom klimatskom situacijom, ;posebno jer Nemačka sada predsedava Savetom Evropske unije - ističe se u pismu i izražava uverenje da je na "Evropi odgovornost da reaguje".

Do sastanka je doplo posle dve godine akcije koju je tada 15-godišnja Greta Tunberg počela svakodnevnim protestom ispred švedskog parlamenta.

Akcija se potom proširila na brojne zemlje nedeljnim okupljanjima nazvanim "Petak za budućnost".

Nemačka vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

I pored ovih akcija, "izgubili smo dve ključne godine zbog političke neaktivnosti", naveli su aktivisti, pozivajući države sveta da hitno obustave sva ulaganja u fosilna goriva.

- Sve je veći jaz izmedju onoga što bi trebalo da radimo i onoga što se u stvari radi - upozorili su oni.

Nemačka i dalje umnogome zavisi od uglja zbog postepenog napuštanja nuklearne energije nakon katastrofe u Fukušimi 2011. godine.

Ipak, zahavljujući padu aktivnosti usled pandemije korona virusa, Nemačka bi mogla dostigne cilj smanenja emisije štetnih gasova za 40 odsto u odnosu na nivo iz 1990-ih godina.

Nemačka želi da do 2038. godine obustavi proizvodnju električne energije na ugalj, što klimatski aktivisti smatraju da je prekasno, prenela je agencija AFP.

Da li podržavate aktivizam Grete Tunberg?

 

Preporučujemo:

Komentari (1)

beba

20.08.2020 21:56

Odvratno deriste...