Grčka uvodi kovid pasoše, ko bude hteo na more moraće da ima poseban sertifikat

Svako ko primi vakcinu biće automatski registrovan, znači podaci o vakcini biće upisani u digitalni nalog svakog građanina.

Grčka, plaža
Grčka, plaža, Foto: EPA/ PANTELIS SAITAS

Grci koji prime vakcinu protiv koronavirusa dobiće digitalni sertifikat o vakcinaciji. Slična potvrda biće potrebna strancima koji žele da putuju u Grčku.

Grčka je juče zvanično uvela korona pasoše. Građani te zemlje koji budu primili vakcinu protiv koronavirusa dobiće digitalni sertifikat o vakcinaciji, pomoću kojeg će moći da se kreću bez restrikcija. Veruje se da će slična potvrda biti neophodna i strancima koji žele da posete Grčku.

Planirate li letovanje?

Ukupan broj glasova: 150

 • Da, naravno: 45% (68)
 • Ne, nemam novca: 18% (27)
 • Ne razmišljam o tome, tek je januar: 37% (55)

Grčki sertifikat sadrži identifikacione informacije, podatke o primljenoj vakcini i revakcini i ima tri stepena zaštite - QR kod, jedinstveni kod i digitalni pečat. Takva potvrda uvedena je na insistiranje grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, koji se zalaže da se nešto slično uvede i na nivou cele EU.

- Počinjemo da izdajemo digitalne sertifikate o vakcinaciji. To je još jedna grčka inovacija. Svako ko primi vakcinu biće automatski registrovan, znači podaci o vakcini biće upisani u digitalni nalog svakog građanina. U pitanju je mera predostrožnosti, budući da je to jedini mogući način da neko dokaže da je legalno vakcinisan - rekao je Micotakis u utorak uveče.

On je dodao da su čelnici EU pozitivno ocenili njegov predlog da se uvede digitalni sertifikat o vakcinaciji na nivou cele Unije.

- U pitanju nije nikakva restrikcija, već sasvim suprotno. To će nam pomoći da ukinemo restrikcije na putovanja, koje smo morali da uvedemo zbog kovida-19. Ovo će mnogo značiti za naš turizam i našu ekonomiju, budući da se približava letnja sezona. Sa ovom inicijativom saglasna je i Međunarodna asocijacija aerotransporta (IATA). Život će postati mnogo lakši za sve putnike ukoliko budemo imali ovakve sertifikate - istakao je Micotakis.

Na nivou cele EU

Prema njegovim rečima, pitanje digitalne potvrde o vakcinaciji biće na dnevnom redu na onlajn samitu EU, koji bi trebalo da bude održan danas. Veruje se da će za ulazak u Grčku biti neophodna potvrda o vakcinaciji, a ako Micotakisov predlog bude usvojen na samitu EU, onda će takav dokument biti potreban i za ulazak u bilo koju drugu zemlju Unije.

Inače, Grčka je započela vakcinaciju "Fajzerovom" vakcinom 27. decembra. Dosad ju je primilo 93.179 osoba. Više od 11.000 starijih od 85 godina je vakcinisano, uključujući 6.000 ljudi u staračkim domovima.

Povezane vesti

 • Korisnik: SIDARTA1982
  22/01/2021 - 19:51
  Živim u CG, na pjeni od mora. Svako jutro kad se probudim i izađem na terasu, prvo sto ugledam su Lovcen nad Tivtom, Njegoša i prevlaku ispred Tivta, đe je Sv.Sava osnovao Zetsku episkopiju, davne 1219te godine. Apsolutno me ne zanimaju nikakve Grčke a još manje Covid pasoši. Ja ga ne želim imati. Turizam je beskoristan. Istražite i proputujte sopstvenu zemlju. Srbija je divna.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi