Grčka more
EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU
Petrovac na moru crna gora more

S. Stepanović

Petrovac na moru crna gora more, Foto: S. Stepanović

To je, kako je navedeno, izjavio u ponedeljak vladin portparol Stelios Petsas.

"To smo radili ranije i nastavićemo i dalje", rekao je na konferenciji za medije.

Petsas je dodao da od zatvaranja granica Grčka plaća smeštaj onima koji dolaze u zemlju i moraju da ostanu u karantinu.

"Hiljade ljudi prošlo je kroz karantin", naglasio je on podsećajući da se testovi na COVID-19 već obavljaju na Međunarodnom aerodromu u Atini, da se posetioci zadržavaju u hotelu jednu noć dok ne dobiju rezultate testa, a zatim u zavisnosti od rezultata koji imaju mogu ostati u opuštenom sedmodnevnom karantinu ili pod strogim nadzorom 14 dana, ako su pozitivni.

"Nastavićemo tako, s jednom razlikom. Očekujemo daleko manji broj slučajeva zaraze i čak se nadamo da ih neće ni biti, jer broj zaraženih u evropskim zemljama iz kojih očekujemo turiste opada", rekao je Petsas.

Grčka More

EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Grčka More, Foto: EPA-EFE/YANNIS KOLESIDIS

Naš cilj je da osiguramo maksimalnu sigurnost za stanovnike i turiste, dodao je on. Međutim, nije objasnio hoće li grčka država platiti i hranu i lekove, prenosi portal Keeptalkinggreece.com. Inače, turisti iz Srbije od 15. juna mogu boraviti u Grčkoj bez testa i karantina.

Ministarstvo turizma Grčke objavilo je nedavno spisak zemalja za čije posetioce će Grčka otvoriti granice od 15. juna. Posetioci iz tih zemalja među kojima se nalazi i Srbija, neće biti testirani na Covid-19 i neće biti u karantinu.

Pojedini posetioci mogu biti nasumično testirani.

Grčka uprava civilnog vazduhoplovstva produžila je u ponedeljak, 1. juna, zabranu letova iz sedam zemalja kao i za ulazak neevropskih državljana, a istovremeno je produžila i obavezan karantin za putnike koji ulaze u Grčku u junu. Mera obaveznog predostrožnog karantina za putnike svih nacionalnosti koji stižu u Grčku sa svih međunarodnih odredišta produžava se do 23:59 u utorak, 30. juna 2020.

Od ponedeljka, 15. juna, nastaviće se praksa obaveznog testiranja i karantina za putnike koji dolaze iz zemalja visokog rizika prenosa Covid-19. Lista se stalno ažurira.

Državljani svih ostalih zemalja biće prihvaćeni bez ograničenja, ali mogu biti podvrgnuti nasumičnom testiranju po dolasku, jer će odredjen broj putnika na svim letovima obaviti test. Do nedelje, 14. juna na snazi je privremena zabrana letova za/iz Grčke sedam zemalja. To su: Italija, španija, Holandija, Velika Britanija, Albanija, Turska i Severna Makedonija.

Zabrana ulaska građana koji nisu članovi EU ostaje na snazi do 15. juna 2020. godine.

Sledeći izuzeci važe: članovi porodica evropskih državljana, državljani šengenskih zemalja, zdravstveno osoblje, državljani trećih zemalja koji imaju dugoročnu vizu neke evropske zemlje i šengensku vizu, vladini službenici, diplomate, vojno osoblje, tranzitno humanitarno osoblje, posade aviona i oni koji nisu evropski državljani, ali su od grčkog konzulata dobili dozvolu za putovanje.

Što se tiče Severne Makedonije, otvaranje granica za sada je odloženo

U protekla 24 sata u Severnoj Makedoniji je zabeležen najveći broj obolelih od korona virusa od početka februara, nakon što su ublažene neke restriktivne mere i otvoreni su restorani i kafići.

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče saopštio je juče da je u proteklom danu registrovano 89 novih slučajeva Covid-19, a preminulo je još sedam ljudi. Zbog naglog povećanja broja obolelih biće odloženo najavljeno otvaranje granica, rekao je Filipče.

Ukoliko granice Severne Makedonije ostanu zatvorene za turiste od 15. juna, turisti će u Grčku moći da putuju preko Bugarske.