Amsterdam
EPA/LAURENS BOSCH
Amsterdam

EPA/LAURENS BOSCH

Amsterdam, Foto: EPA/LAURENS BOSCH

Uz nedavnu najavu da turistima više neće biti omogućene ture slavnom Crvenom četvrti, gradske vlasti sada pokušavaju da donesu zakon prema kojem bi svima koji nisu stanovnici Amsterdama, onemogućili kupovinu kanabisa u kofi šopovima.

ANKETA:

Da li ste ikada konzumirali marihuanu?

 

S populacijom nešto manjom od milion stanovnika, Amsterdam se prošlih godina (ne računajući, naravno, "pandemijsku") borio s velikim brojem turista. Samo u 2018., grad je posetilo 19 miliona ljudi, a gradske vlasti su analizom zaključile da solidan deo njih dolazi prvenstveno kako bi mogli da uživaju u čarima kofi šopova, piše portal Pun kufer.

"Amsterdam je internacionalni grad u koji želimo da privčemo turiste, no prvenstveno bismo voleli da dođu radi bogatstva, lepote i kulturne ponude" – izjavila je gradonačelnica Femke Halsema, te dodala kako smatra da to treba biti primarni razlog posjete gradu.

Marihuana

EPA/Evert Elzinga

Marihuana, Foto: EPA/Evert Elzinga

Nakon što su prošle godine povećane turističke takse i uvedene posebne odredbe koje se tiču iznajmljivanja stanova putem Airbnb – a, ovo je očito još jedan, novi način, na koji će se u glavnom holandskom gradu pokušati da bore protiv masovnog turizma.

Pročitajte još: