Nafta
Shutterstock
Nafta

Shutterstock

Nafta, Foto: Shutterstock

Severnomorska sirova nafta Brent poskupela je za 1,50 dolara, odnosno za 3,4 odsto, na 45,93 dolara za barel na trgovanju u 13,45 čašova po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta ojačala za 1,51 dolar ili za 3,6 odsto, na 43,21 dolar po barelu, piše Rojters.

Cene oba tipa nafte su ranije tokom trgovinske sesije zabeležile rast od preko 4,0 procenta.

Američke zalihe sirove nafte su pale za 8,6 miliona barela u nedelji završenoj 1. avgusta, na 520 miliona barela, dok su analitiči očekivali pad od tri miliona barela, prema podacima Američkog instituta za naftu. Zvanični vladini podaci o zalihama nafte u SAD očekuju se kasnije danas.

Nafta

Shutterstock

Nafta, Foto: Shutterstock

Slabiji dolar, koji naftu čini jeftinijom za kupce s drugim nacionalnim valutama, takođe je podržao današnji skok cena ovog energenta.

Pored toga, jačanju cena je doprinelo i poboljšanje tržišnog sentimenta zbog signala o napretku pregovora između demokrata u Kongresu i Bele kuće o novom paketu pomoći, mada su dve strana još uvek dosta udaljene.

Uspon cena se, napominje Rojters, dešava uprkos rastu broja slučajeva zaraze korona virusom koji može da ugrozi oporavak tražnje za gorivom.

Konsutantska kuća JBC Enerdži procenjuje da će tražnja za benzinom u trećem kvartalu biti manja za oko 7,0 posto u odnosu na prošlu godinu, za dizelom manja za oko 4,0 procenta, a za mlaznim gorivom za oko 50 odsto.

Sve to ukazuje na kontinuirano usporavanje oporavka i globalni povratak tražnje na nivoe iz 2019. ove godine sve više dovodi u pitanje, navode iz te kompanije.