Lorena i Bobit
screenshoot/Youtube
Lorena i Bobit

screenshoot/Youtube

Lorena i Bobit, Foto: screenshoot/Youtube

Postoje i takve teze po kojima je njen čin praktično istog trenutka uticao na popularnu kulturu.

PROČITAJ JOŠ:

Tad još ni 23-godišnja Lorena Bobit postala je svetski poznata kad je u ponoć 1993. godine zgrabila 20-centimetarski kuhinjski nož i 26-godišnjem suprugu Džonu odrezala penis. Izjurila je iz kuće, uskočila u automobil, vozila kraće vreme, a onda, tek u tom trenutku postavši svesna što je učinila i šta drži u ruci, vrišteći je bacila odrezani komad tela kroz prozor.

Lorena i Bobit

screenshoot/Youtube

Lorena i Bobit, Foto: screenshoot/Youtube

Na kraju je pozvala policiju, čak im pomogla i naći penis kako bi ga Džonu Bobitu pokušali prišiti nazad. Iz gradića u Virginiji u SAD-u takva jedna vest eksplodirala je svetom, Zapad je bio šokiran potezom zlostavljane žene koja više nije mogla trpeti i tako bizarnom povredom. Treba imati na umu da je to bilo bitno pre globalne internet povezanosti, da su se vesti pratile novinama, TV-om, radiom, da su novinari telefonski javljali u redakciju ako je šta bilo hitno. Sve do danas američki mediji prate njihove sudbine i četvrt veka posle tog događaja Amazon je u februaru na svom Prime Videu počeo prikazivati dokumentarnu TV seriju u četiri nastavka "Lorena". Ona je bila useljenica iz Venecuele, on veteran marinaca i. Upoznali su se 1989. godine i jako se zaljubili.

- Bio je drag, šarmantan, pažljiv. I onda su se stvari počele menjati. Upala sam tačno u obrazac koji opisuje sindrom zlostavljane žene nako medenog meseca, kad je obećavao da će se stvari promeniti - podsetio je dokumentarac na njenu priču godinama posle. Nije imala pojma što joj se dogodilo. U Engleskoj je samo četiri godine ranije Kiranjit Ahluvalia napravila napalm, polila njime supruga i živoga ga spalila. Skloništa za zlostavljane žene tek su se počela otvarati. Svet se otvarao.

PREPORUČUJEMO:

Dve godine ranije Vilijam Kenedi Šmit, član čuvene dinastije Kenedi, oslobođen je optužbi za silovanje. Kako nije bila reč o bilo kome, mediji su detaljno pratili suđenje. Iste godine na simpozijumu u Las Vegasu izbio je skandal zato što je više od 100 činovnika i vojnika, ispostavilo se, seksualno na razne načine zlostavljalo 83 žene i sedam muškaraca. Zapadni svet se tih godina lomio i dobrim se delom prelomio i na Loreni Bobit. Prvo policiji, potom i poroti na suđenju, u suzama je govorila kako ju je tukao, mučio i psihički i emocionalno, nebrojeno puta je silovao, i vaginalno i analno. "Činilo mi se da što mu češće govorim: "Ne!", on to više želi."

Deo spektakla bilo je i to što je jedna žena u situaciji kad joj je pretilo 20 godina zatvora, zato što se htela obraniti od silovanja, na kraju oslobođena, s punim razumevanjem suda kroz što je prolazila. Mnogi mediji u to vreme bavili su se više spektaklom sakaćenja intimnog dela jednog muškarca. To je zaista delovalo groteskno, ali samo ako bi se iščupalo iz konteksta, što su tabloidi uveliko i radili.

Kakav je šok predstavljao slučaj i time ipak navodio na razmišljanje o uzrocima pokazuje anegdota iz hitne, kad su dovezli Džona te noći. Jedna od medicinskih sestara prisetila se da su svi muškarci u hitnoj, valjda se podsvesno povezujući sa sudbinom tipa koji se previja u krvi, sedeli prekrštenih nogu u pozi "kao da se štite".

- A mi, žene u hitnoj, pitale smo se: "Što joj je učinio da je natera na ovakav čin?" Nakon devet i po sati operacije, koja je uključivala jako puno veštine s očuvanjem tkiva i mikrohirurškog umeća, koja su tad bila potpuna novina, spasili su mu penis. Dokumentarac je koristio i njegovu ispovijest ABC-u. "Kad sam skočio, vidio sam da krvarim. Osećao sam da mi pada krvni tlak. Bilo je kao da sam u horor filmu", kiselo se osmjehnuo. "Ispalo je da je to stvarno. Bio sam užasnut, prestravljen", rekao je i dodao: "Umreću. To je to, umreću". Ne samo što nije umro, nego je 1996. godine snimio pornofilm "Frankenpenis", zvali su ga u TV emisije, postao je slavan i danas je mnogim medijima zgodno popratiti šta se s njime događa.

- Moja priča se pogubila po tabloidima i postala je velika sprdačina. A porodično nasilje nije sprdačina. Nema nikakve šale u seksualnom zlostavljanju - pričala je Lorena u dokumentarcu koji je delom uspeo da donese redau tu priču.