Švedska armija
Printscreen Youtube
Švedska armija

Printscreen Youtube

Švedska armija, Foto: Printscreen Youtube

 

Švedsku ovih dana potresa velika afera u kojoj je utvrđeno da visoki oficir, koji je vojnu karijeru napravio u obaveštajnoj službi, radio u odbrambenoj grupi SAAB i na visokim položajima u misijama širom inostranstva ima lažnu diplomu.

Švedski medij Dagens Nyheter otišao je korak dalje i otkrio da oficir čije ime se za sad ne spominje u javnosti uopšte nije diplomirao. Da stvar bude gora kako stvari stoje on nije usamljeni slučaj i oficir koji je sa lažnim akademskim zvanjima dobio posao u vojnoj službi.

Novinari Dagens Nyheter krenuli su tragom njegovog CV i otkrili da neimnovani oficir čak dve godine radio kao bezbednjak u obalnoj straži,a da uopšte nije kročio na univerzitet koji je naveo da je završio.

Inače, prva je Obalna straža otkrila prevaru sa diplomom i o tome obavestila oružane snage i vladine kancelarije, ali neko je te informacije ignorisao, pa su ga oružane snage imenovale za Načelnika švedskih snaga pri UN. Imenovanje je usledilo jeseni 2019, ali je dobio otkaz pred put na vojnu misiju u Mali.

- Znači imamo osobu koja nije oficir, ali se pretvara da je oficir. Ko je delovao protiv stranih snaga u više različitih država. Kako je to stvorio sa pozajmljenim titulama, koje su utemeljene na čistim lažima, izjavio je za DN David Bergman, glavni oficir za obuku.

Muškarac čije ime nije spomenuto tokom istrage izjavio je da je 1999. diplomirao na Visokoj školi za oficire u Enköpingu - ali kako su švedski novinari utvrdili on tamo uopšte nije studirao. Njegova diploma je bila lažna i potpisao ju je pukovnik koji uopšte ne postoji.

Inače utvrđeno je da je lažni oficir radio kao kapetan na Kosovu i major u Avganistanu, gde je kontrolisao vojnike i bio odgovoran za bezbednost informacija. Takođe za tu funkciju su mu bile potrebna rezervna oficirska diploma kao i dodatno usavršavanje na Nacionalnoj odbrambenoj školi -ali nije imao obe

U periodu od 2007 -2010. i opet 2013. muškarac je radio u vojnoj obaveštajnoj službi MUST. Tamo je među ostalim razvio sistem za upravljanje kripto ključevima. Nekoliko godina učestvovao je u jednom preduzeću odbrambene grupacije SAAB, gde je upravljao poverljivim podacima, među ostalima i sa švedskom upravom za odbrambeno gradivo.

Penzionisani pukovnik Jan Petersson, nekadašnji vođa švedskog komandnog centra u Enköpingu, za DN kaže, da je lažni oficir bezbednosni rizik.

- Nismo uspeli utvrditi da je njegovo ponašanje predstavljao bezbednosni problem. Upravo suprotno, bio je odlikovan za sve poslove koje je obavio u oružanim snagama, rekli su u švedskoj vojsci.

Lažni oficir odbio je da govori za švedske medije.