Redžep Tajip Erdogan
AP/Ali Unal
Redžep Tajip Erdogan

AP/Ali Unal

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Ali Unal

Turska i Vlada nacionalnog jedinstva Libije iskoristile su primirje u Libiji za prebacivanje plaćenika iz Sirije, rekao je u intervjuu za Sputnjik komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar.

„Turska i Vlada (Fajeza) Saradža iskoristile su privremeno primirje za prebacivanje većeg broja sirijskih plaćenika, turskih vojnika, terorista i oružja u Tripoli – preko mora i vazduha. To je kršenje primirja. Mi imamo pravo da reagujemo na ta kršenja“, rekao je Haftar.
On je dodao da Libijska nacionalna armija podržava ideju morske patrole evropskih država kako bi se sprečilo da Turska prebacuje oružje Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

„EU treba da kontroliše isporuke oružja sirijskim i turskim plaćenicima-teroristima koji su stigli u Tripoli, preko Turske. Podržavamo organizovanje evropske morske patrole koja će omesti Tursku da nastavi sa dopremanjem oružja i plaćenika u Tripoli“, izjavio je Haftar.

Kalifa Haftar

Youtube/Printscreen

Kalifa Haftar, Foto: Youtube/Printscreen

Italija smatra da bi efikasna mera za poštovanje embarga na isporuke oružja u Libiju moglo biti patroliranje vazdušnim prostorom u okviru misije EU.

Haftar je obećao da će Libijska nacionalna armija zaštititi Libijce od „turskih osvajača“ u slučaju neuspeha pregovora u Ženevi.

„Kao što smo govorili, naše strpljenje je pri kraju zbog stalnih kršenja primirja grupa najamnika Erdogana i Saradža i zbog ne poštovanja obaveza koje su preuzete na Berlinskoj konferenciji“, rekao je general.

Libija

Youtube/Printscreen

Libija, Foto: Youtube/Printscreen

U Moskvi su 13. januara održani međulibijski pregovori u kojima su učestvovali predstavnici Rusije i Turske. Haftar je napustio Moskvu, a da prethodno nije potpisao sporazum o primirju sa Vladom u Tripoliju Fajeza Saradža.

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

Tagovi