Hapšenje
Shutterstock
Hapšenje

Shutterstock

Hapšenje, Foto: Shutterstock

Muškarac iz Južne Karoline, koji je godinama bio prisiljen da radi preko 100 sati svake nedelje bez plate i koji je bio podvrgnut psihičkom i fizičkom zlostavljanju, trebalo bi da dobije odštetu nakon što je njegov bivši menadžer proglašen krivim.

Međutim, prema presudi Apelacionog suda početni iznos od 273.000 dolara bio je prenizak, pa bi vlasnik restorana trebalo da čoveku, kojeg je godinama zlostavljao, isplati duplo više nego što je prvobitno odlučeno - blizu 546.000 američkih dolara.

Džon Kristofer Smit godinama je bio primoran da radi u kafeteriji u Konveju bez novčane nadoknade. Njegov menadžer, Bobi Edvards, priznao je krivicu za prinudni rad 2018. godine i osuđen je na 10 godina zatvora zbog zlostavljanja Smita, Afroamerikanca koji je pritom ometen u razvoju.

Sudija američkog okružnog suda 2019. godine naložio je Edvardsu, da Smitu isplati oko 273.000 dolara štete, što je zapravo njegova neisplaćena zarada i dodatak za prekovremeni rad. Ali sud je "pogrešio što nije naknadu za štetu uključio u početni iznos", prema odredbi Zakona o poštenim radnim standardima koja bi udvostručila iznos naknade koju je Smit dobio.

Pročitajte i:

Prema aprilskoj presudi 4. američkog okružnog apelacionog suda sa sedištem u Ričmondu u državi Virdžinija odredba Zakona nalaže da ako je neplaćanje zarade na vreme nedovoljno za pristojan život radnika, onda poslodavac treba da mu isplati dvostruko veći iznos, odlučio je Vrhovni sud u pomenutom slučaju davne 1945. godine.

- Edvards ga je naterao na prisilni rad iskorišćavajući to što je ometen u razvoju. On je Džeka držao izolovanim od porodice, stalno mu preteći hapšenjem, a uz to ga je svakodnevno psihički zlostavljao - navodi se u presudi.

Smit se veoma plašio Edvardsa. On ga je jednom prilikom uštinuo metalnim kleštima koja su prethodno umočena u mast kako bi ga kaznio jer nije na vreme doneo piletinu. Edvards je takođe šibao nesrećnog čoveka, udarao ga i tukao kuhinjskim šerpama, što je prema presudi suda ostavilo trajne posledice na žrtvu.

On je svakodnevno trpeo najstrašnije torture plašeći se šta bi moglo da se dogodi sa njim ukoliko pokuša da pobegne, a Edvards uspe da ga pronađe.

- Želeo sam da izađem odande. Ali nisam imao nikoga kod koga bih mogao da idem. Nisam mogao nigde da odem. Nisam mogao da vidim nikoga od svoje porodice - izjavio je Smit na suđenju.