Frenk i Džo Bajden
Alo/ Ilustracija
Frenk i Džo Bajden, Foto: Alo/ Ilustracija

Oglas se pojavio u izdanju Dejli Biznis Rivju od 20. januara, legalnoj industrijskoj publikaciji, a navodno je promovisao rad Berman Lou Grup-a u vođenju kolektivne tužbe koja optužuje proizvođače šećerne trske na jugu Floride da štete zdravlju stanovnika u blizini putem svojih kontrolisanih opekotine usjeva, izvestio je u sredu CNBC Nevs.

Frenk Bajden, koji nije pravnik, kaže u oglasu: "Moj brat je uzor kako se treba baviti ovim poslom. Jedna od njegovih glavnih postavki je da nikada ne treba preispitivati motive drugog muškarca ili žene ili pripisivati krivicu na taj način izbegavate stvaranje dispariteta koji sprečava bilo kakvo udruživanje. Naravno, možete dovesti u pitanje nečiju presudu i to je ono što mi radimo iznoseći ovo na sud. "

U oglasu se takođe napominje da su „dva brata Bajden odavno posvećeni isticanju ekoloških pitanja u prvi plan“, što dokazuju ambiciozni ciljevi smanjenja gasova sa efektom staklene bašte i njegov izvršni nalog kojim se zahteva da američka vlada ponovo pristupi Pariškom klimatskom sporazumu.

Berman Lou Grup dodaje da je angažovala Frenka Bajdena zbog "Bajdenove reputacije i motivacije da se bavi filantropskim, socijalnim i ekološkim pitanjima". Oglas navodi kontakt informacije za Frenka Bajdena i osnivače firme.

Frenk Bajden branio je oglas u e-poruci za CNBC, rekavši da nije koristio ime svog brata za dobijanje klijenata za advokatsku firmu i da je "socijalna pravda nešto u šta sam uključen godinama". Dodao je da je Berman odavno umešan u parnicu oko šećerne trske.

Oglas na Dan inauguracije jedva da je prvi slučaj da Frenk Bajden iskoristi ime svog slavnog brata u poslovne svrhe. Kada se 2011. zaposlio kao predsednik profitnog preduzeća za čarter škole na Floridi, u intervjuu za Vashington Post otvoreno je govorio o tome kako je njegovo porodično ime donelo „automatsko prihvatanje“ dok je tražio odobrenja vlade za novonastali posao.

Iako je poslednje ispadanje imena Frenka Bajdena podiglo sumnje - izveštač CNBC-a Brajan Švarc citirao je etičke stručnjake rekavši da to "nije dobro za brata ili novu administraciju" - za njega se ne tvrdi da je nezakonito. To nije sasvim za razliku od trenutka kada je brat tadašnjeg predsednika Džimija Kartera Bili dobio ugovore o promociji Bili piva i likera od kikirikija Lolita.

Odgovarajući na izveštaj, Bela kuća je rekla da je Bajden bio protiv toga da se njegovo ime koristi za promociju „bilo kakvih komercijalnih aktivnosti“ na način koji sugeriše da je predsednik bacio težinu iza njih.

Ali dok su mejnstrim mediji poput ABC njuzi CNBC izveštavali o poslovanju Franka Bajdena, odbacili su daleko ozbiljnije navode o trgovanju uticajem u Kini i Ukrajini koji su uključivali samog predsednika, njegovog sina Hantera i njegovog drugog brata Džejmsa, odbacujući dokaze kao ruske dezinformacije.

Mesec dana nakon što je njegov otac pobedio na predsedničkim izborima u novembru, Hanter Bajden je priznao da je pod federalnom krivičnom istragom zbog svojih poreskih poslova. Federalci takođe istražuju potencijalne prevare sa hartijama od vrednosti i pranje novca. Džejms Bajden je takođe navodno meta savezne istrage.

BONUS VIDEO

Pročitajte još: