Protesti u Francuskoj
Tanjug/AP
Protesti u Francuskoj

Tanjug/AP

Protesti u Francuskoj, Foto: Tanjug/AP

Stotine demonstranata protestvovalo je u Parizu kao deo prvomajskih protesta, koje su iskoristili da bi se suprotstavili ekonomskoj politici koju vodi predsednik te zemlje Emanuel Makron.

Pojedini učesnici polupali su prozore na restoranu brze hrane "Mekdonalds" na levoj obali Sene, a pojedinci su nosili maske i bacali petarde, prenosi AP.

Tokom protestnog marša, radnici i studenti su nosili anti-kapitalističke zastave (sa srpom i čekićem i petokrakom) i transparente na kojima je, između ostalog, pisalo "Svrgnimo Vladu", "Makron nam je dao mržnju" i slično.

Agencija Rojters prenosi da je policija morala vodenim topovima i suzavcem da rasteruje učesnike protesta koji su razbijali izloge prodavnica i bacali plinske bombe.

Ranije danas, policija je upozorila na moguće sukobe sa anarhističkom grupom poznatom kao "Crni blokovi", koja je putem društvenih medija pozivala na "revolucionarni dan".

Kako su saopštile vlasti, oko 1.200 učesnika protesta sa kapuljačama i maskama i odeveni u crno pojavili su se na protestu radničkih sindikata. Među izlozima koji su razbijeni jeste i izlog "Renoa" i "Mekdonaldsa".

Ministar unutrazšnjih poslova Žerard Kolomb osudio je nasilje i kazao da policija radi sve kako bi uhapsila prestupnike.